23948sdkhjf

Mangedobler produktionen af ”Danmarks smukkeste affaldsskur”

Har fået egen fabrik og forventer en tredobling af omsætningen

”Danmarks smukkeste affaldsskur”, skrev Berlingske for et par år siden om et skur fra design- og byggevirksomheden Næste fra Midtsjælland, grundlagt af arkitekten Niels Jakubiak Andersen.

Dengang byggede Niels’ nystartede virksomhed et skur om måneden i samarbejde med eksterne partnere i byggebranchen.

Nu har Næste sin egen fabrik i Gadstrup syd for Roskilde, og målet er sat: At bygge Danmarks bedste og flotteste skure af genbrugte byggematerialer og at skabe en egentlig grøn og cirkulær forretning.

– Vi har moderniseret og effektiviseret produktionen, og i 2023 forventer vi at kunne bygge et skur om ugen. Det langsigtede mål er en industrialiseret produktion, der giver os mulighed for at bygge et skur om dagen, fortæller Niels Jakubiak Andersen med stolthed om sin virksomheds fremskridt.

Støtte og stakater

Undervejs har Næste fået sparring fra SMV:Grøn i Virksomhedsprogrammet, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsatte i 2021 med 600 mio. kr. fra REACT-EU. I programmet kan virksomheder få 50.000 kr. eller 150.000 kr. til at komme i gang eller videre med virksomhedens grønne planer.

Næste har fået begge dele, og støtten er gået til at forbedre produkter og modernisere produktionen, forklarer driftschef Kim Bøhmert:

– I første omgang fik vi den meget vigtige FSC-certificering, som man i dag næsten ikke kan komme udenom. Kunderne efterspørger den, og certificering og dokumentation er i det hele taget i stigende grad et krav, fortæller driftschefen og fortsætter:

– Det store tilskud har vi primært brugt til at fortsætte arbejde med certificeringer. Målet er en B-Corp-certificering af hele virksomhedens virke, og her har vi virkelig haft stor gavn af at sparre med SMV:Grøn.

Venter tredobling af omsætningen

Niels Jakubiak Andersen grundlagde Næste i 2019 med en præmie på 1 mio. kr., som han vandt i Realdanias innovationskonkurrence The Circular Construction Challenge – Rethink Waste. Han var irriteret over, at der var så lidt genanvendelse i bygge- og anlægsbranchen, og han var overbevist om, at der var et marked for cirkulært byggeri.

I dag er Næste alene på det danske marked for bæredygtigt producerede skure, og omsætningen ventes at stige fra ca. 3,5 mio. kr. i 2021 til ca. 10 mio. kr. i 2022.

Firmaet har en voksende kundekreds blandt især offentlige bygherrer, og nye kundegrupper begynder at røre på sig, siger byggedirektøren fra Gadstrup:

– Vi ser især en bevægelse hos de store investeringsselskaber og pensionskasser, og ofte er deres grønne profil langt foran alle andre i byggebranchen.

Næste - skure af genbrugte byggematerialer

Næste i Gadstrup syd for Roskilde er en cirkulær design- og byggevirksomhed, der leverer skurløsninger af genbrugs- og industriaffald. Virksomheden er stiftet i 2018 af arkitekt Niels Jakubiak Andersen, som udviklede idéen i samarbejde med blandt andet entreprenørvirksomheden Enemærke og Petersen og med Realdania-støtte fra konkurrencen ”Circular Construction Challenge”.

Næste har en social profil og ansætter ofte fra kanten af arbejdsmarkedet – for eksempel flygtninge, kontanthjælpsmodtagere og fleksjobbere. Virksomheden har vundet adskillige priser og været finalist i en række klima- og byggerikonkurrencer, blandt andet finalist i Danish Design Award i 2020.

Kilde: Erhvervssstyrelsen

Vækstpilot

Næste har også ansat en faglært tømrer som vækstpilot via SMV:Vækstpilot i Virksomhedsprogrammet. Vækstpiloten har fået en central rolle som bindeled mellem produktionen og bygningskonstruktørerne, hvor han står for kvalitetssikring og sidemandsoplæring af nye medarbejdere.

– Og det var også vores vækstpilot, der så flere muligheder for at producere mere effektivt, hvilket førte til, at vi nu udvikler en helt ny opskæringslinje med nye boremaskiner og save, fortæller Kim Bøhmert.

Regionalfondsprojektet Green Change Zealand har støttet den nye værktøjslinje med 350.000 kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tak for skat: Minister lagde vejen forbi Bygma
Køkkenfirma henter ny afdelingschef i egne rækker
To løver faldt for Annas mosvægge
Ny duo bag genrejst køkkenvirksomhed vil udnytte hinandens styrker
Nyt fra direktioner og bestyrelser
Her er branchens største skatteydere
Andre Nordiske Medier
Building Supply DK
Mester Tidende
Licitationen

Send til en kollega

0.093