23948sdkhjf

Skov i Amazonas på størrelse med Berlin forsvandt i oktober

Med to måneder tilbage af 2022 kan det allerede udråbes til at være det værste år for skovrydning siden 2015.

Brasilien satte i oktober ny rekord for skovrydning i Amazonas.

Nyheden kommer, mindre end to måneder inden den højreorienterede præsident Jair Bolsonaros fireårige valgperiode slutter.

Den afgående præsident er blevet bredt kritiseret for sin politik, der anses for at have fremmet skovrydningen. Præsidenten er også kendt for at benægte klimaforandringer.

I oktober er der blevet fældet 904 kvadratkilometer regnskov. Det svarer til et areal på størrelse med den tyske hovedstad, Berlin.

Satellitobservationer fra ruminstituttet Inpe viser, at der i oktober er blevet ryddet et tre procent større område end i samme periode sidste år.

Selv om der stadigvæk er to måneder tilbage af 2022, kan året allerede udråbes til det værste år hvad angår skovrydning, siden man begyndte at måle i 2015.

Dog tyder observationer på, at endnu mere regnskov blev ryddet i årene efter 2000.

I år er i alt 9500 kvadratkilometer skov blevet ryddet. Det svarer til et område på størrelse med Sjælland.

Sidste år lød tallet på 9200 kvadratkilometer.

Den nyvalgte præsident Luiz Inácio Lula da Silva, også kaldet Lula, har lovet at sætte en stopper for rydningen af regnskoven.

Fældningen af Amazonas-regnskoven nåede i 2020 sit højeste niveau i 12 år. I maj i år skrev avisen The Guardian, at et skovområde, der svarer til et areal på størrelse med Bornholm, var blevet ryddet på en måned.

Hvis det står til den nye præsident, skal tiden nu være en anden.

- I dag siger vi til verden, at Brasilien er tilbage, udtalte Lula i forbindelse med valgsejren i slutningen af oktober.

Her tilføjede han ifølge BBC, at landet er klar til at sætte ind i "kampen mod klimakrisen, især i Amazonas".

/ritzau/AFP

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142