23948sdkhjf

Møbelpris til tænksom traditionsbryder

Dansk Møbelindustris Fond tildelte møbelarkitekt Niels Hvass Møbelprisen 2006 på 75.000 kr. med tilhørende diplom ved en festlighed på Kunstindustrimuseet i København i går.
Møbelarkitekt Niels Hvass modtager Dansk Møbelindustris ældste og mest eftertragtede designpris. Møbelprisen har været uddelt siden 1970 og tæller blandt andre møbeldesignerne Kasper Salto og Hans Sandgren Jakobsen.

Niels Hvass modtager prisen fordi han er:

- en foregangsmand i den fornyelse af dansk møbeldesign, som indvarsledes omkring 1990. Med stolen som sit foretrukne medie skabte han fra første færd en række eksperimenterende møbelskulpturer, som brød med den stærke, danske funktionalismetradition i såvel formsprog som materialevalg, lyder det i Fondens tale til Niels Hvass.

På det immaterielle plan er Niels Hvass’ arbejder originale tegn i tiden - poetiske, sanselige, kommenterende og grænseafsøgende,” som det bl.a. hedder i fondsbestyrelsens motivering.

Møbelarkitekt Niels Hvass - modtager af Møbelprisen 2006 – med et af sine nyeste arbejder: Trådstolen ”Leftovers” fra 2006. (Foto: Ole Akhøj)
Niels Hvass (f. 1958), der stammer fra Nykøbing Mors, tog i 1987 afgang fra Danmarks Designskoles linje for møbel og redskab, og fik derefter ansættelse på et par tegnestuer, indtil han i 1989 blev selvstændig.

Som medlem af den eksperimenterende designgruppe OCTO afsøgte han med stor grundighed forskellige materialers designmæssige muligheder, hvilket bl.a. resulterede i ”Pilestolen” (1993, skabt sammen med tekstildesigner Anne Fabricius) af afklippede pilekviste sammenholdt af armeringsjern samt ”Avisstolen” (1994) skabt af stablede aviser, hvor sædet skabes af en udskåret blok, der efterfølgende anvendes som skammel.

Siden 2000 har Niels Hvass haft fælles tegnestue med designerkollegaen og hustruen Christina Strand, og under brandet Strand + Hvass har de tegnet møbler for en række førende danske møbelvirksomheder, bl.a. Tranekær Furniture, Fredericia Furniture, 4-Design og BCI.

Niels Hvass er desuden gæstedesigner på Danmarks Designskole, hvor han bl.a. har udviklet kurset ”Designpraksis”, der introducerer de studerende til designerens virkelige hverdag og hvilke markedsmekanismer, der gælder i designerbranchen.

En række af Niels Hvass’ eksperimenterende arbejder kan ses ved en særudstilling i designhuset Normann Copenhagen i København i dagene 6.-25. november 2006.

Kilde: Dansk Møbelindustris Fond.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11