23948sdkhjf

Efter rekordår: Dansk møbeleksport i modvind

Efter et par år med heftig fremgang har dansk møbeleksport nået et rekordhøjt niveau. Nu er der dog udsigt til modvind, lyder konklusionen i en ny analyse fra Sydbank.

I 2021 rundede møbeleksporten for første gang nogensinde 20 milliarder kroner, og også i indeværende års første måneder har den udenlandske efterspørgsel set fornuftig ud. Nu trækker det imidlertid op til uvejr, og ifølge erhvervsøkonom Morten Laugesen kan de kommende kvartaler blive svære.

”Mens der har været godt gang i salget af møbler til udlandet de seneste par år, er der udsigt til mere modvind på eksportmarkederne i de kommende kvartaler. På tværs af de største eksportmarkeder oplever forbrugerne nemlig, at deres købekraft bliver udhulet af den tårnhøje inflation. Mange forbrugere er derfor optaget af, hvordan de får pengene til at strække længst muligt, og en del vil nok vælge at udskyde indkøbet af nye møbler med et år eller to,” skriver han i en pressemeddelelse.

Den massive udhuling af købekraften kan også aflæses i den europæiske forbrugertillid, der nu befinder sig på et historisk lavpunkt, og Morten Laugesen peger på, at tendensen desuden forstærkes af de mere normaliserede forbrugsmønstre.

”Under pandemien var der i perioder begrænsede muligheder for at bruge penge på restaurantbesøg, rejser og andre oplevelser. Det fik mange europæiske forbrugere til at skrue op for forbruget på møbler og en lang række andre varer til hjemmet. Nu ser vi imidlertid, at forbrugerne vender tilbage til mere normale forbrugsmønstre, hvor der er mindre fokus på indretning af boligen,” lyder det.

Derudover understreger erhvervsøkonomen, at de europæiske boligmarkeder er på vej ned i tempo efter at have befundet sig på et meget højt niveau under og i kølvandet på coronapandemien.

”Det har også betydning for efterspørgslen efter møbler, da mange vælger at købe nye stole, sofaer eller andre møbler i forbindelse med et boligkøb. Flere forhold peger derfor på, at den danske eksport af møbler vil blive mødt af tiltagende modvind på eksportmarkederne i de kommende kvartaler,” lyder konklusionen.

Fremgangen bredt funderet

I 2021 rundede møbeleksporten for første gang nogensinde 20 milliarder kroner, og væksten fortsatte i de første måneder af 2022.

I årets første seks måneder beløb møbeleksporten sig således til 11,5 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning på 12 pct. i forhold til samme periode året forinden. Sammenligner vi med de første seks måneder af 2019 – året lige inden coronakrisen – er møbeleksporten i første halvdel af det indeværende år 30 pct. højere.

En del af den store stigning i møbeleksporten kan tilskrives stigende priser. I løbet af det seneste år er producentprisindekset for møbler steget med knap 14 pct., men selv korrigeret for det noget højere prisniveau, er møbeleksporten i årets første seks måneder fortsat 11 pct højere end i første halvdel af 2019.

De seneste par års fremgang i møbeleksporten er bredt funderet på tværs af branchens største markeder.

Eksporten til branchens største marked, Norge, er fra første halvår 2019 til første halvår 2022 vokset med 26 pct. til knap 1,9 milliarder kroner. Nogenlunde samme udvikling gør sig gældende, når det gælder udviklingen i møbeleksporten til Tyskland og Sverige, der er henholdsvis det næststørste og tredjestørste eksportmarked for danske møbler.

Det er fortsat de europæiske nærmarkeder, der er afgørende for den danske møbeleksport. Det er dog også værd at bemærke, at Sydkorea nu har sneget sig ind på topti-listen over branchens største eksportmarkeder.

I årets første seks måneder beløb den danske møbeleksport til Sydkorea sig til 303 millioner kroner, hvilket svarer til en stigning på 87 procent i forhold til samme periode i 2019.

Sydbank

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078