23948sdkhjf

Novopan investerer millioner i ren luft

Spånpladefabrikken i Pindstrup bruger over 20 mio. kr. på et filter, der skal sørge for, at udledningen af støv overholder de tilladte værdier.
Novopan er klar til at iværksætte nye tiltag for at overholde de grænseværdier for udledning af støv, som spånpladefabrikken har overskredet de senere år.

Det siger direktør Henning Jensen i dag til Wood Supply.

- Vi har investeret i et filteranlæg, som skal reducere udledningen til at ligge under de tilladte værdier. Aftalen er allerede indgået, men først mod slutningen af 2012 vil de sidste komponenter være leveret. Derefter skal det bygges op, så vi forventer, at det står klar i april-maj næste år, lyder forsikringen.

Forsøgt at fremskynde processen
Købet af filtret sker dog ikke som en direkte konsekvens af de sidste mange dages massive omtale i medierne, som blussede op med nyheden om, at statsforvaltningen nu undersøger Syddjurs Kommunes ageren i sagen over for Novopan.

- Vi indgik aftalen allerede i juni, men vi tog faktisk fat i kommunen tilbage i december sidste år, da vi havde besluttet os for at investere i filtret. Det gjorde vi for at bede dem om at fremskynde behandlingstiden af miljøgodkendelsen. Den fik vi så i juli, men reelt indgik vi altså aftalen med leverandøren af filtret inden da. Så på den måde synes vi også, vi har forsøgt at fremskynde processen, understreger direktør Henning Jensen.

Kan ikke klare den uden filtret
Klagerne over Novopans udledning af støv har stået på gennem længere tid, men direktøren mener ikke, at virksomheden kan klandres for at reagere for sent.

- For det første er det en stor investering i størrelsesordenen 23-24 mio. kr. foruden ekstra driftsomkostninger. Og vi får altså ikke noget ekstra ind på driften ved at installere filtret. For det andet har vi forsøgt, om vi kunne nedbringe udledningen ad anden vej. For et par år siden viste målinger, at udledningen var relativt høj. Så arbejdede vi med det og fik tallene ned. Men de var stadig over det tilladte og nu må vi erkende, at vi ikke kan få dem lavere ned uden filtret, forklarer Henning Jensen.

Mangler stabiliteten
Han kan dog ikke genkende forlydender om, at Novopan skulle udlede fire gange den tilladte mængde af støv.

- Det er en enkelt måling, der viser den værdi. Vi analyserede det nærmere, og det viste sig, at de værdier afviger meget fra andre værdier. Men udledningen er stadig for høj. Vi er tæt på grænseværdien, men vi mangler stabiliteten, siger han.

Ifølge formand for Syddjurs Kommunes udvalg for natur, teknik og miljø, Carsten Bech (Rad. V.), vil kommunen fremover holde virksomheden under skærpet opsyn.

Novopan blev grundlagt i 1950 og beskæftiger i dag omkring 210 ansatte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078