23948sdkhjf

PH’s allerførste lampe kommer under hammeren: Den ser sgu’ ud som om den er lavet af en sindssyg cykelsmed

”Den ser sgu’ ud som om den er lavet af en sindssyg cykelsmed!“

Sådan lød ordene fra den altid skarpe lysmager Poul Henningsen ved gensynet med sit allertidligste arbejde med belysningens kunst. Det gælder en lysekrone formgivet i 1915-16, og med sit knapt så moderne udtryk er der umiddelbart langt til arkitektens første forsøg med de blændfrie skærme, som han præsenterede og vandt guldmedalje for på Verdensudstillingen i Paris næsten 10 år senere.

Alligevel vidner lysekronen om, at lyset var omdrejningspunkt for PH allerede fra begyndelsen, og nu kommer det unikke stykke designhistorie under hammeren. Lysekronen, der er vurderet til 75.000–100.000 kr., kommer på auktion hos Bruun Rasmussen torsdag den 16. juni kl. 16 i Bredgade.

– Set fra et designhistorisk perspektiv er det enormt spændende for os at kunne udbyde denne lampe, som ikke tidligere har været set af offentligheden. En gang imellem støder man på kendte arkitekters tidlige arbejder og kan slet ikke genkende arkitektens ellers velkendte formsprog, siger Andreas Krabbe, vurderingsekspert i afdelingen for moderne design hos Bruun Rasmussen.

– Det er yderst sjældent, at vi ser noget så særpræget og specielt fra PH’s hånd, og disse første spæde belysningsforsøg eksisterer der stort set heller intet af længere. En empire-lysekrone er vel nærmest så langt, man overhovedet kan komme fra, hvad man ellers forbinder med PH, men ikke desto mindre er det en vigtig brik i hans omfangsrige arbejde med lys, fortsætter vurderingseksperten.

Mening med galskaben

I 1915 blev PH betroet opgaven om at være arkitekt på istandsættelsen af en villa på Frederiksberg Allé ejet af sagfører Falk Jensen, der var ven af Henningsen-familien. Her blev denne første PH-lampe til. Lampen lå siden hen i 70 år på loftet af Falk Jensens sommerhusgård i Nordsjælland og er efterfølgende nedarvet til den nuværende familie.

PH har senere i 1966 selv beskrevet lysekronen:

“Ud af denne bestilling kom der mange mærkelige og forvredne ting, blandt andet en moderne lysekrone.”

Den har form som en ottearmet prismelysekrone med stel af patineret messing, er besat med prismer og har en midterdel samt baldakin af rødt glas. Den røde glasskål i midten af kronen er det første spæde forsøg på at justere lysets farve i rummet, så trods PH’s egen hårde dom var der alligevel mening med galskaben, lyder vurderingen i dag fra Bruun Rasmussen.

I begyndelsen af 1920’erne indledte PH det skelsættende samarbejde med lampefirmaet Louis Poulsen, som dannede kimen til den ikoniske blændfrie lampe. I 1925 vandt PH-lampen en guldmedalje på Verdensudstillingen i Paris, og det blev startskuddet til PH’s berømmelse og førte til udviklingen af utallige lamper konstrueret over samme lysprincip.

Redaktionen/tib

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079