23948sdkhjf

Usikkert europæisk marked fører til lavt investeringsniveau

Virksomhederne har kun investeret ganske lidt i nye maskiner og andet nyt produktionsudstyr i Danmark. Og det sker på trods af, at virksomhedernes opsparing i de seneste år er øget markant.
DI har kigget nærmere på, hvor lidt virksomhederne har investeret de seneste år herhjemme med den konsekvens, at der sker en generel forringelse af kvaliteten af maskiner og andet udstyr.

I 2011 steg virksomhedernes investeringer således kun med 0,2 procent i Danmark. Og i DI’s nye prognose regner man med en vækst på 3,1 procent i år og 4,5 procent i 2013.

- Der er ingen tvivl om, at særligt det europæiske marked trækker væksten ned. Og når efterspørgslen svigter, giver det ikke plads til en massiv vækst i investeringerne, slår DI’s konsulent Maria Hove Pedersen fast.

Investerer i udlandet
Og hun er endda ikke engang sikker på, at en stigende investeringstrang hen ad vejen vil skabe flere danske arbejdspladser.

- Vi kan se, at et stort antal af danske virksomheder siden krisens start i 2008 investerer mere intensivt i fjerne markeder. De står derfor fremover med valget om at bruge pengene der eller her. Og der er udfaldet ikke givet på forhånd, forudser Maria Hove Pedersen.

Danske virksomheders investeringer i udlandet er nemlig øget med 160 milliarder kroner mere end udenlandske virksomheders investeringer i Danmark siden 2008.

At DI så alligevel venter en vækst i investeringerne i år og næste år skyldes, at der de seneste år er investeret meget lidt.

- Så det er et ”opsparet behov”, konstaterer Maria Hove Pedersen.

Et stort samfundsproblem
Generelt er der mere kapital per produceret enhed i disse år end før krisen, der dæmper virksomhedernes investeringslyst. Produktionen er ganske enkelt faldet så meget, så investeringer ikke i samme grad er nødvendige.

- Men de er samfundsmæssigt ønskelige, da flere investeringer giver højere produktivitet, fastslår Maria Hove Pedersen.

Væksten i investeringerne er taget af gennem de seneste årtier. Fra en vækst på mere end 9 procent i 80’erne, til 6,9 procent i 90’erne og kun godt 2 procent i 00’erne.

Læs DI's prognose på publikationer.di.dk

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095