23948sdkhjf

Helt brændt af: Succesfuld test baner vejen for højt træbyggeri i København

Den 24 meter og syv etagers høje træbygning i bydelen UN17 Village i Ørestad Syd opføres lige nu og har gennemgået nogle af Danmarks mest omfattende brandtest - med succes. 

Udvikleren bag projektet, Nrep, deler nu testresultaterne for at inspirere til udbredelse af kemikaliefrit træbyggeri, skriver selskabet i en pressemeddelelse. 

Brandtesten blev planlagt af ingeniørvirksomheden Moe hos Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) viser, at en nyudviklet specialløsning uden brug af kemikalier i byggeriets træfacader markant kan minimere risikoprofilen og reducere prisen for højt bæredygtigt træbyggeri i fremtiden.

Det er derfor rigtig god stil, at Nrep har valgt at dele brandtestresultaterne til inspiration for alle os andre. Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania By & Byg

Den nyudviklede, kemikaliefri løsning, der nu er testet, anvender tre enkle principper: For det første et brandstop, som ekspanderer og fjerner luften ved brand; For det andet en stållukning rundt om vinduerne; For det tredje et 20 centimeter ståludhæng ved hver etage. 

– De tre enkle principper i specialløsningen og den nye viden fra brandtesten gør det muligt at minimere risikoprofilen betragteligt og dermed reducere prisen for bæredygtige træbyggerier i fremtiden, siger Jens Kastvig, brandrådgiver og forretningschef i Moe, i pressemeddelelsen.

UN17 Village udvikles af Nrep i samarbejde med Sweco Architects, Moe, CG Jensen og Lendager.

Verdensmålsprojekt med høje ambitioner

I relation til det træbyggeriet i UN17 Village håber Realdania By & Byg at bygge videre på brandtestresultaterne med ambitionen om at sikre endnu større udbredelse af bæredygtigt træbyggeri i Danmark.

– Anvendelsen af særligt træ, men også andre biogene materialer såsom halm, hør og tang er vejen frem for fremtidens byggeri. Hvis man virkelig vil den bæredygtige omstilling, så bør man dele sin viden. Det er derfor rigtig god stil, at Nrep har valgt at dele brandtestresultaterne til inspiration for alle os andre. Dette er heldigvis en tendens, som ser ud til at brede sig lige så stille i en branche, der ellers ofte holder kortene tæt, siger Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania By & Byg.

Målet med UN17 Villages i alt fem bygninger er at skabe et åbent ‘laboratorium’, hvor der gennem en komplet metode aktivt arbejdes med FNs verdensmål i byggeriets løsninger for at reducere CO2-aftrykket og samtidig skabe mest mulig miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.

Alle fem bygninger forventes færdigopført i 2024.

Om UN17 Village:

• Hvad: Fem beboelsesejendomme samlet i ét bæredygtigt fællesskab som omfatter alle 17 verdensmål i en helhedsløsning

• Hvor: Ørestad, København

• Hvem: UN17 Village udvikles af NREP i samarbejde med Sweco Architects, MOE, CG Jensen og Lendager

• Omfang: 35.000 kvm med i alt 535 lejeboliger

• Brandtest er udført af: Moes brandingeniører hos Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI)

Kilde: NREP

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078