23948sdkhjf

Endnu en kommune vil cirkulere egne møbler

Landets kommuner får i stigende grad øjnene op for, at en afdelings aflagte møbler kan være netop, hvad en anden afdeling står og mangler.

Nu skal en ny møbelstrategi i Esbjerg sikre, at kommunens brugte kontormøbler i højere grad genanvendes, og skal der købes nye, får klimaaftrykket stor betydning.

– Vi har alle et ansvar for at bidrage til, at Esbjerg Kommune når sit mål og bliver CO2-neutral i 2030. Der købes mange møbler i kommunen hvert år til alle afdelinger og institutioner, så det er et område, hvor vi virkelig kan sætte ind og skåne miljøet ved at genbruge de møbler, der bliver tilovers et andet sted i kommunen, fortæller Stine Mikkelsen, chef for Udbud & Indkøb i Esbjerg Kommune.

Gode østjyske erfaringer

Med den nye strategi følger også en portal til brugte møbler på kommunens intranet, hvor alle afdelinger og institutioner kan slå annoncer op med møbler, der kan genbruges eller videresælges. På den måde bliver det nemmere for de forskellige afdelinger på tværs af forvaltningerne hurtigt at få et overblik over, om de møbler, de mangler, kan erhverves via portalen uden unødige nykøb.

– Det bliver en ’bytte-bytte-købmand’ portal internt i kommunen, hvormed vi forlænger møblernes levetid. Det er langt bedre, end at vi altid skal ud og købe nyt, og bare smider de gamle brugte møbler ud, siger Stine Mikkelsen.

Kommunen meddeler, at der allerede er kommet godt gang i bytte-biksen, hvor medarbejderne kan finde alt lige fra borde, reoler, skabe og til et transportløbehjul, og de tidlige erfaringer tyder altså på, projektet kan blive en succes.

Det er et lignende projekt allerede blevet i Randers, der i foråret 2021 lancerede projektet Møbelcirklen. Her har man kombineret ønsket om øget møbelgenbrug med en social indsats for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, og allerede første år sparede kommunen 1,4 mio. kr. på at genbruge allerede indkøbte møbler i stedet for at købe nye.

I Aarhus Kommune lancerede man allerede i 2020 en e-handelsplatform, der skulle udbyde kommunens egne møbler til internt genbrug.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094