23948sdkhjf

Viborgs nye borgere kommer nu til verden i korkklædte omgivelser 

På Viborg Regionshospital kan man takket være en lokal møbelvirksomhed byde nye mennesker velkommen til verden i omgivelser klædt i kork. Det rummer flere fordele, end den mindre korkkyndige læser måske umiddelbart ville tro.

Det var den unge virksomhed Minding, der i første omgang bragte barkmaterialet ind på fødeafdelingen med en donation af stole, borde og korkklædte senge til i alt fire værelser og et venteværelse.

– Donationen har givet os mulighed for at prøve noget af, som vi normalt ikke ville have haft midler til. Kork er et materiale, som man ikke normalt bruger på sygehusene. Men donationen betød jo, at vi kunne se, hvor godt det fungerede i praksis, fortæller Sandra Dahl, der er jordemoder på fødeafdelingen i Viborg. 

– Det betød faktisk også, at vi er endt med at købe møblerne til resten af afdelingen, fortsætter hun. 

Blod, sved og sprit

Det var den viborgensiske fødeafdeling selv, der i første omgang tog kontakt til Minding, da man i arbejdet med at blive en mere bæredygtig organisation nåede til indretningen.   

Hos Minding, der netop er skabt med et bæredygtighedshensyn for øje, gav henvendelsen anledning til at tænke i nye, sygehus-rettede produkter. Og ifølge Kjeld Høholt, salgsansvarlig i Portocork, der sammen med møbelvirksomheden Top-Line står bag Minding, er projektet dels et eksempel på, hvordan hensynet til mennesker og miljø kan gå hånd i hånd, dels en understregning af korkens mange egenskaber.

– Kork er et CO2-neutralt materiale. Derudover har det mange fordele, der gør det meget velegnet til et hospitalsmiljø. Det kan klare både blod, sved og sprit, fordi det både er allergivenligt, meget slidstærkt, anti-bakterielt og smudsafvisende, forklarer han.

På fødeafdelingen har de varme brune tilføjelser til de klinisk hvide hospitalsomgivelser desuden været med til at skabe en mere hjemlig stemning på stuerne, fortæller jordemoder Sandra Dahl, der understreger, at det ikke bare er et spørgsmål om hygge.

– Vi ved fra forskning, at jo mere ro, man kan skabe om de fødende, des mere oxytocin udskiller de. Og det er det, som giver veer. Hvis de har for meget stresshormon i kroppen og adrenalin, så forsvinder oxyticinen fra kroppen, forklarer Sandra Dahl og fortsætter:

– Hvis vi kan skabe et beroligende rum, så vil det fordre til, at der kommer mere ukomplicerede og naturlige fødsler. Så derfor har det været vigtigt for os at skabe et rum, hvor det føles mere som om, at man træder ind i en stue end ind på et sygehus.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125