23948sdkhjf

Træprisen 2012 åbner for nomineringer

Danske arkitekter har igen mulighed for at komme i kategori med navne som Arne Jacobsen, Bjarke Ingels og Henning Larsen. Med hæderen følger 100.000 kr.
Så er det igen blevet tid til at indstille arkitekter eller tegnestuer til Træprisen, der senest blev uddelt i 2008.

Prisen er indstiftet af Træinformation, der repræsenterer flere end 1.100 medlemsvirksomheder og organisationer i træbranchen og byggesektoren.

- Træprisen er først og fremmest en arkitektur- og hæderspris. Træprisen tildeles arkitekter som en anerkendelse af kunstneriske kvalifikationer og teknisk dygtighed med hensyn til træs rette anvendelse og behandling. Det vil sige, den gives ikke blot fordi man har brugt meget træ – men det trækker heller ikke fra, forklarer Bjarne Lund Johansen, direktør for Træinformation

Hvad er det lige med træ?
Den berømte danske arkitekt Dorte Mandrup Poulsen modtog Træprisen i 2001 for sin banebrydende anvendelse af træ i projekter som Vandflyverhangaren, der er beliggende på Holmen i København og Kvarterhuset i Jemtelandsgade på Amager. Dorte Mandrup-Poulsen har et hjerte, der banker for træ. Om sin begejstring, fortæller hun:

- Vi starter ofte med materialerne, når vi går i gang med en opgave, for at skabe den rette stemning i byggeriet. Jeg elsker træet, der er et fantastisk materiale. Når lyset reflekteres i træ, giver det en både lys og varm stemning - en blødhed, som er helt særlig. Det er en af grundene til, at jeg er så glad for at bruge det. Og så har træ et væld af anvendelses- og forarbejdningsmuligheder.

Træprisen kan ikke søges
Det er ikke muligt at søge om at komme i betragtning til Træprisen. Prisen uddeles af en bedømmelseskomité der alene har afgørelsen af, hvorvidt en arkitekt eller arkitektvirksomhed gennem sine arbejder har gjort sig fortjent til prisen. Komiteen kan også, hvis niveauet blandt kandidaterne ikke er tilstrækkelig høj, undlade uddelingen i enkelte år.

Med prisuddelingen i 2012 bliver det nu muligt at foreslå kandidater til Træprisen, som kan indgå i bedømmelseskomiteens nominering og endelige valg af prismotager. Priskomiteen består af fire højt estimerede arkitekter. Den er selvsupplerende og har desuden Træinformations direktør som formand.

Træprisen er blevet uddelt 32 gange siden 1958. Senest altså i 2008 til Bjarke Ingels og hans tidligere samarbejdspartner i tegnestuen PLOT; Julien De Smedt, for deres samarbejde og innovative arbejde med træ i forskellige projekter. Sammen stod de blandt andet bag træprojekter som Havnebadet i København, Det Maritime Ungdomshus og VM Bjerget i Ørestaden. De to arkitekter er kendt for deres grænseoverskridende projekter og banebrydende koncepter, hvor de frigør sig fra arkitekturens klassiske, bundne regler og laver deres egne, hvormed de har sat en helt ny dagsorden og skabt et gennembrud i dansk arkitektur.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094