23948sdkhjf

Irsk gigant køber dansk akustikklenodie

Troldtekt A/S, som producerer akustikplader af træ og cement, bliver en del af irske Kingspan Group og træder dermed ind i en global koncern.

Den nye ejer er ifølge en pressemeddelelse fra Troldtekt fundet efter grundig dialog med både produktionsvirksomheder og kapitalfonde. Torsdag den 10. februar 2022 blev kontrakten med den børsnoterede irske byggekoncern Kingspan Group så underskrevet. 

Nu resterer de formelle myndighedsgodkendelser, som ventes at falde på plads over de næste par måneder. 

– Vores ønske har været at finde den rette industrielle ejer, som har indsigten og værdigrundlaget til at udvikle Troldtekt – også som produktionsvirksomhed. Og samtidig en ejer, der deler Troldtekts ambitioner om vækst via fokus på bæredygtighed. Begge dele får vi til fulde opfyldt med Kingspan, siger Kurt Bering Sørensen, bestyrelsesformand i Troldtekt, i pressemeddelelsen.

Mere om sælger og køber

Fakta: Troldtekt A/S

  • Troldtekt A/S udvikler og producerer akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Siden 1935 har dansk træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
  • Forretningsstrategien er tilrettelagt med designkonceptet Cradle to Cradle som det centrale element.
  • Troldtekt omsatte i 2021 for cirka 500 mio. kr. og beskæftiger i alt cirka 175 medarbejdere.
  • Foruden hovedkontoret i Tranbjerg J og produktionen i Troldhede har Troldtekt egne datterselskaber i Tyskland og Sverige.
  • Virksomheden har siden 2005 været ejet af efterkommerne efter Thorkild Bjerglund Andersen som et familieejet aktieselskab under ledelse af en ekstern bestyrelse.

Fakta: Kingspan Group

  • Kingspan Group er en børsnoteret virksomhed, som er stiftet i Irland i 1965. Stifter Eugene Murtagh er fortsat bestyrelsesformand, mens sønnen Gene Murtagh er CEO.
  • Kingspan er førende producent af højeffektive byggematerialer til det globale byggemarked med aktiviteter i over 70 lande og i alt flere end 15.500 medarbejdere.
  • Koncernen har fem overordnede forretningsdivisioner: Insulated Panels, Insulation (hvor Troldtekt vil høre under som eneste akustikløsning), Light + Air, Water & Energy, Data & Flooring Technology.
  • I regi af programmet Planet Passionatearbejder Kingspan med ambitiøse målsætninger på klimaområdet. Blandt andet at blive en virksomhed helt uden affald til deponi i 2030 og ligeledes have en CO2-neutral produktion uden netto-udledninger i 2030.

Troldtekt fortsætter under samme navn og med samme brand, som har været på markedet siden 1935. Også produktionen forbliver i Danmark, hvor firmaet nu skal fordoble kapaciteten med en ekstra fabrik tæt på den eksisterende fabrik i Troldhede i Vestjylland. 

- Potentialet for international vækst er stort

Kingspan leverer byggematerialer til det globale marked og er til stede i over 70 lande. Koncernen omsætter årligt for cirka 4,6 mia. euro via fem overordnede divisioner, hvor facadeisolering og isolering er de to største. 

– Troldtekt er en innovativ virksomhed med et bredt sortiment af naturlige akustikløsninger, som bliver et strategisk stærkt supplement til det øvrige produktprogram i Kingspan Group. Troldtekt er også en veldrevet virksomhed, som har været i stand til kontinuerligt at forny sig, og som sætter barren imponerende højt inden for cirkulær økonomi. Potentialet for international vækst er stort, udtaler Alan Lawlor, der er adm. direktør i Kingspan Insulation, i pressemeddelelsen. 

Strategisk sammenfald om bæredygtighed

Troldtekt har i mere end et årti arbejdet konkret og strategisk med det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. 97,7 pct. af den anvendte energi i produktionen kommer fra vedvarende kilder, og træbetonaffald genanvendes som råvare i ny cement hos Aalborg Portland. 

Troldtekt lancerer i marts 2022 akustikplader baseret på cementtypen Futurecem. De nye plader har et negativt CO2-aftryk, idet de optager mere CO2, end de udleder under produktion og brug. 

Den strategiske tilgang til bæredygtighed passer ind i Kingspans bæredygtighedsprogram, Planet Passionate, der fokuserer på fire områder: Energi, CO2, cirkulære kredsløb og vand. Nogle af Kingspans ambitiøse mål er blandt andre at blive en virksomhed uden affald til deponi i 2030 og ligeledes have en CO2-neutral produktion uden netto-udledninger i 2030. 

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063