23948sdkhjf

Atex – kvalitetsstyring

Denne artikel har til formål at give et overblik over, hvilke typer kvalitetsstyring der er nødvendige for producenter for at opnå en ATEX – godkendelse.


Af Helle Malling, Malling Management Denne artikel har til formål at give et overblik over, hvilke typer kvalitetsstyring der er nødvendige for producenter for at opnå en ATEX – godkendelse.

Når den rette udformning af et emne er bestemt og evt. typegodkendt, skal det sikres, at emnet til hver en tid lever op til kundens sikkerhedskrav (d.v.s. kundens krav til hvilken zone emnet skal operere i) og dermed sikre, at sikkerheden under de givne forhold er i orden hele tiden.

Til at opnå dette skal der etableres ATEX – kvalitetsstyring!

Kategori 1
For sikkerhedskomponenter eller emner, der skal godkendes til kategori 1 (for kunden zone 0 eller 20 - områder hvor der uafbrudt, i lange perioder eller ofte forekommer eksplosiv atmosfære), skal der enten opbygges et formelt kvalitetsstyringssystem efter EN 13980 i kombination med ISO 9001 eller hvert enkelt emne skal godkendes af NB (Notified Body), som udsteder en overensstemmelseserklæring.

Kvalitetsstyringssystemet godkendes af NB via certificering og skal opbevares hos denne som en del af det tekniske dossier.

Det er vores erfaring, at etablering af (tillægs-) kvalitetsstyring ofte er at foretrække, når der er tale om produkter og sammensatte komponenter, da kontinuerlige full-scale-test ofte vil være mere ressourcekrævende for virksomheden at gennemføre end opretholdelsen af et kvalitetsstyringssystem.

Kategori 2
For elektriske emner eller indbyggede forbrændingsmotorer, der skal godkendes til kategori 2 (for kunden zone 1 eller 21 - Område, hvor det kan forventes, at der ved normal drift lejlighedsvis forekommer eksplosiv atmosfære), skal produkterne certificeres af et NB, og der skal indføres et formelt kvalitetsstyringssystem eller en kvalitetsplan.

Kvalitetsstyringssystemet eller testplanen skal godkendes af NB ved certificering og indgår som en del af det tekniske dossier.

For virksomheder med et eksisterende kvalitetsstyringssystem efter f.eks. ISO 9001bør EN 13980 integreres heri. Det er vores erfaring, at det kræver færre ressourcer til implementering og vedligehold af systemet.

For virksomheder der ikke har et kvalitetsstyringssystem i forvejen, vil det være hensigtsmæssigt at udarbejde en kvalitetsplan efter f.eks. ISO 10005.

Der er ifølge ATEX-direktivet metodefrihed, hvilket betyder at kvalitetsplanen kan udarbejdes enten produktspecifik (relevant, hvis det er anlæg eller ordreproduktion der indbefatter udvikling) eller som et miniledelsessystem, der indeholder mere generelle værktøjer til gavn for virksomheden som helhed (relevant hvis det er serieproduktion eller opbygning af flere ens emner efter samme godkendelse).

For mekaniske komponenter, skal virksomheden sikre tilstrækkelig intern produktionskontrol. Der er ingen krav til certificering af kvalitetsstyringssystem eller kvalitetsplan, men virksomheden skal opbygge et system, hvormed den kan eftervise og dokumentere, at den interne produktionskontrol eller full-scale-test af hver enhed er tilstrækkelig.

I praksis betyder det bl.a. planlægning af testprogram, udarbejdelse af arbejdsinstruktioner og procedurer, dokument- og tegningsstyring, ændringsstyring, godkendelse af underleverandører eller modtageinspektion mv.

Kategori 3
For emner, der skal anvendes i kategori 3 (for kunden zone 2 eller 22 - områder hvor det ikke forventes, at der ved normal drift forekommer eksplosiv atmosfære), skal hvert enkelt emne enten full-scale-testes af NB, eller der skal opbygges et system til intern produktionskontrol.

Der er således ikke krav til en formel certificering. I praksis certificeres dog en del af disse produkter, idet det kan være svært at markedsføre produkterne uden nogen former for papirer fra et NB.

Kilde: Malling Management.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062