23948sdkhjf

Digital markedsplads skal hjælpe med genbrug af byggematerialer for milliarder

I fremtiden skal bygninger kunne skilles ad, og byggematerialer skal bruges igen. Det er nødvendigt, når Danmark skal nå de ambitiøse klimamål, som er lige rundt om hjørnet.

Imidlertid er der lang vej hjem. Byggebranchen udleder nemlig omkring 40 procent af den samlede CO2-udledning herhjemme, og en tredjedel af den udledning stammer direkte fra produktionen af byggematerialer og opførelse af bygninger.

Og hvert år bliver der solgt for 100 mia. kr. byggematerialer, men under en procent er genbrugte.

I forlængelse af det har en ny onlinemarkedsplads set dagens lys. Greendozer er en platform til salg af byggematerialer, der kan genbruges i byggeriet.

Folkene bag peger på, at der hvert år er fem millioner tons byggeaffald fra byggeriet, hvoraf en stor del vil kunne genbruges. Men det bliver det ikke.

- Efterspørgslen er enorm efter brugte byggematerialer og overskudsvarer. Men de har ikke været til at få fat i for arkitekter og andre, da byggebranchen stort set er analog med hensyn til at købe og sælge disse varer. Hvis vi skal professionalisere markedet og dermed løfte det fra hobbyniveauet og op på den store skala, hvor byggebranchen og offentlige aktører skal bruge genbrugte materialer i stor stil, så skal alt digitaliseres, siger Jan Rohde, der er stifter af Greendozer.

Kan blive en god forretning

Jan Rohde fortæller videre, at den store interesse vidner om, at det også kan blive en god forretning at sælge brugte byggematerialer.

- Vi oplever en massiv interesse for – og nødvendighed af – at få vekslet en stor del af det meget store forbrug af nye byggematerialer til genbrugte materialer. Det mærker vi fra byggebranchen selv og i høj grad også fra deres kunder og rådgivere og ikke mindst arkitekter. Eksempelvis vil det i stigende grad blive et krav fra offentlige kunder, at der indgår brugte byggematerialer i nye byggerier eller renoveringsprojekter. Vi oplever også et stort ønske om bæredygtigt byggeri fra pensionsselskaberne, som investerer milliarder af danskernes pensionsmidler i mursten, siger han.

Helt konkret vil de genbrugte byggematerialer på Greendozer være eksempelvis gulve, vinduer og døre, men udover det kommer der også til at være en række nye varer, der ofte ender som overskudsvarer og dermed også i mange tilfælde ender som skrot. Det kan være varer som lamper, vaske eller vandhaner, som intet fejler, men blot er i overskud hos en grossist, byggemarked eller producent.

Behovet for de genbrugte eller overskydende varer er stort. Både fordi det generelt kan være svært at få de materialer, man skal bruge, men også af klimamæssige hensyn. Det mener Mette Nymann, der er partner hos arkitektfirmaet Loop Architects.

- Vi har gennem flere år arbejdet for at genbruge og upcycle byggematerialer i mange af vores projekter, fordi byggeriet står for et meget stort klimaaftryk. Det er vi nødt til at handle på. Men de brugte materialer har været svære at finde i større mængder. Derfor er Greendozer spot on og falder på et tørt, grønt sted. Vi har ganske enkelt manglet et sted, hvor vi kunne sende entreprenører og bygherrer på indkøb, når de skulle skaffe genbrugte materialer til et kommende byggeri, siger Mette Nymann.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078