23948sdkhjf

To ting æder af køkkenkæmpes overskud – direktør har aldrig oplevet noget lignende

Årets tredje kvartal stod igen i vækstens tegn for køkkenkæmpen TCM Group, der dog må se skyhøje råvarepriser og en forstyrret forsyningskæde æde af marginerne.  

Det viser det netop offentliggjorte kvartalsregnskab fra selskabet, der står bag Svane Køkkenet, Tvis og Nettoline.   

Med en sammenlignelig organisk vækst på 10 pct. vidner tallene om en fortsat høj efterspørgsel på køkkener, skønt frasalget af en københavnsk butik samt onlinevirksomheden kitchn.dk betyder, at TCM Group må nøjes med at tegne sig for en omsætningsvækst på 6,1 pct.

Aftaler tilsidesat 

På indtjeningssiden går det til gengæld et nyk tilbage, når man justerer for engangsposter. Her lander det justerede driftsresultat (EBIT) på 31,7 mio. kr. sammenlignet med 33,1 mio. i tredje kvartal af 2020, og adm. direktør Torben Paulin peger på de voldsomme råvareprisstigninger som en del af forklaringen.  

– Der går jo noget tid, før det virkelig går op for en, hvor alvorligt det her er – noget er kommet snigende, andet pludseligt dumpende. Vi har været vant til at have års- eller kvartalsaftaler med leverandører, og en stor del af dem er blevet tilsidesat, fortæller han. 

De fordyrede råvarer fik inden sommerferien TCM Group til at varsle prisstigninger pr. 1. september, og Torben Paulin forventer derfor, at en del af prismavepusteren bliver afværget i årets sidste måneder.  

– Men om det kommer til at gå helt op i sidste ende, ved vi ikke endnu. Vi varslede tilbage i juni, og der er jo allerede sket noget siden, ikke alene på råvarer men også på transport, og jeg tror ikke, at vi har set det sidste endnu, lyder det.  

En langt større usikkerhedsfaktor 

Det er imidlertid ikke de høje råvarepriser, der for tiden giver anledning til de største hovedbrud på køkkenkoncernens kontorer. I stedet peger Torben Paulin på de verdensomspændende forsyningskædeforstyrrelser, der gør selv den nære fremtid mere end almindeligt svær at spå om.  

– Jeg har ikke oplevet noget lignende i mine 25 år inden for plademøbler og køkkener. Den ubalance er en langt større usikkerhedsfaktor end priserne, siger direktøren.  

Han peger på, at TCM først og fremmest prioriterer, at kunderne ikke rammes. Det har blandt andet betydet, at koncernens varelager ved udgangen af kvartalet var fyldt for 18,7 mio. kr. mere end på samme tidspunkt sidste år, men det er langt fra alle udfordringer, køkkenkæmpen kan lagerføre sig ud af.  

– Vi køber alle de steder, vi kan, og udover at lægge på lager i det omfang vi kan, har vi også reduceret store produktionsserier, så vi får flest køkkener ud af de materialer, vi kan få, fortæller Torben Paulin om den ulige kamp, der også har sat spor på bundlinjen.  

I årets tredje kvartal løb koncernens omkostninger relateret til corona og forsyningsudfordringer op i 3,5 mio. kr.  

Teoribogen suspenderet 

Alt i alt er det altså et ualmindeligt uroligt kompas, TCM-direktøren for øjeblikket har at sætte kurs efter, men ikke desto mindre falder svaret prompte, når det kommer til, hvad de næste måneder forventes at byde på. 

– Mere af det samme, lyder det kort og godt fra Torben Paulin, der altså ikke ser nogen tegn på bedring i de ustabile forsyningskæder eller ubalancen på verdensmarkedet.  

– Hos eksempelvis hvidevareproducenterne siger de, at ordreindtaget stadig er større end produktionen. De er jo også afhængige af halvledere, som der er voldsom mangel på, så efterhånden hører jeg flere sige, at det vil strække sig ind i 2023, fortæller han. 

Det står altså klart, at landets køkkenkøbere både må indstille sig på højere priser og væbne sig med tålmodighed, når det kommer til emhætten, men om det lægger en dæmper på den fortsat høje efterspørgsel, forholder Torben Paulin sig tvivlende til.  

– Alt andet lige ville det jo normalt være tilfældet, men jeg ved ikke denne gang. Lad os sige som eksempel, at køkkenpriserne blev 10 pct. højere – ser vi så på de huse, køkkenerne skal ind i, er priserne på landsplan steget 24 pct. over de sidste to år, så relativt set er køkkenet blevet en billigere post. Og når husene er steget så meget, er friværdien jo også, hvilket ofte motiverer til at få gjort noget, så måske er det en af de gange, hvor teoribogen ikke holder vand, slutter direktøren.  

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189