23948sdkhjf

Ikea opper det cirkulære fokus

Det skal være nemmere for danske forbrugere at tænke cirkulært og passe på jordens knappe ressourcer. Det er en central del af strategien hos Ikea Danmark, der løbende tester løsninger, som kan forlænge produkters levetid til gavn for klimaet.

Denne november udrulles en række nye initiativer, som skal sætte skub i den cirkulære omstilling. Blandt andet inviterer kötbulla-kæmpen inden for til et storstilet gensalgsmarked for brugte Ikea-møbler, servicen Gensalg udvides, og kunderne vil blive mødt af det helt nye inspirationsunivers Cirkulär med fokus på, hvordan produkter kan få nyt liv gennem reparation eller genanvendelse.

 – I Ikea har vi forpligtet os til at omstille vores forretning og finde løsninger på den klimakrise, vi befinder os i. Jeg mener, at vores arbejde med grøn omstilling - ved blandt andet at fremme et cirkulært forbrug - er en forudsætning for, at vi kan drive forretning i fremtiden, siger Johan Laurell, adm. direktør i Ikea Danmark.

De nye initiativer søsættes under overskriften ’Spar mere end penge’ i en måned, hvor verdens øjne er rettet mod klimatopmødet COP26, og hvor årets største forbrugsfest, Black Friday, afholdes den 26. november. 

– Når vi i løbet af november lancerer og tester en række nye initiativer, er det med fokus på at inspirere vores kunder og udbrede cirkularitet til de mange mennesker. Det er samtidig en del af vores egen rejse mod at blive en cirkulær, klimapositiv forretning ved udgangen af 2030, siger Johan Laurell.

Gensalg rykker tættere på kunderne

Lidt mere end et år efter Ikea introducerede servicen Gensalg på det danske marked, får kunderne nu bedre mulighed for at sælge deres brugte Ikea-produkter tilbage til koncernen, når den svenske gigant udvider konceptet. Med ”Gensalg nær dig” kan kunder landet over nu også indlevere brugte møbler på de afhentningssteder, hvor de i dag får leveret bestilte varer.

Til en start vil der være tale om en test, som skal undersøge potentiale for den nye service, og i perioden vil Ikea belønne kunder for at genbruge og tænke cirkulært ved at give dobbelt op på deres værdibevis for de brugte ting.

– Med opdateringen af Gensalg gør vi det cirkulære valg mere bekvemt for vores kunder. De kan fortsat komme til os med deres brugte møbler, men vi kommer også gerne dem i møde, siger Monica Keaney, bæredygtighedschef i Ikea Danmark.

Nyt genbrugsunivers

Ifølge Monica Keaney er det også tankegangen om ’mange bække små’, der har været med til at skabe det nye genbrugs- og inspirationsunivers Cirkulär. Her kan kunder få hjælp til, hvordan de kan give gamle Ikea-møbler nyt liv ved at reparere eller opfriske dem – og måske finde lige det, de mangler til deres projekt i reservedelsbiblioteket.

Over tid er det ambitionen, at Cirkulär kan være med til at stimulere samtaler om mulighederne i genbrug og upcycling og bidrage til, at forbrugsmønstre gentænkes gennem workshops, konkurrencer, seminarer og andre inspirerende aktiviteter.

– Vi tror på, at langt de fleste mennesker gerne vil beholde ting, de er glade for, frem for at kassere dem, hvis de har en skade eller er blevet slidt med årene. Ikke mindst for klimaets skyld. Med Cirkulär vil vi gerne vise, at kvalitetsmøbler kan have et langt liv og kan være mindst lige så attraktive, værdifulde og let tilgængelige som et nyt køb, siger Monica Keaney og fortsætter:

– Og vi vil også gerne demonstrere, at det bæredygtige valg kan være prisvenligt og muligt for de mange. I 2030 vil alle vores produkter være designet til at blive genbrugt, repareret eller genanvendt.

Det er i uge 47, at Ikea-varehusene slår dørene op for Cirkulär, mens gensalgsmarkedet for brugte Ikea-møbler finder sted i ugerne 45, 46 og 47. Striben af nye initiativer bliver også markeret med en alternativ tilgang til Black Friday på selve dagen, fredag den 26. november, når Ikea afholder vintage sale i alle varehuse.

Læs mere om: IKEA
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125