23948sdkhjf

Trak fulde huse til Designmuseet: Det her kan rebrande dansk design i udlandet

Der er trængsel i døren til Danmarks Designmuseum i Bredgade, København K fredag eftermiddag. Det var der også onsdag aften, hvor mere end 300 mennesker strømmede igennem, da Lifestyle & Design Cluster slog dørene op til dette års cirkulære fællesudstilling under 3daysofdesign.

Her har gæsterne de seneste dage kunnet blive klogere på 47 forskellige brands og deres cirkulære forretningstiltag, og ifølge Betina Simonsen, adm. direktør i Lifestyle & Design Cluster, har interessen i år været overvældende.

– Vi har kurateret ansøgerne, og på grund af den store interesse har vi i år kunnet stille høje krav til, at elementet af cirkularitet i forretningsmodellen skal være tydeligt, fortælle hun.


Hos Ferm Living er materialebevidsthed i fokus. Betrækket på Desert-kollektionen er fremstillet af gamle PET-flasker. 
Foto: Steen Ancher

Alligevel er fællesudstillingen vokset med hele 19 aktører siden sidste år, og er dermed den næststørste under årets festival. Og hvor det de tre seneste år især har været de mindre iværksættere, der har været repræsenteret, møder man i år flere tunge aktører som Fredericia, Kvist, Mogens Hansen, Sofacompany og PP Møbler. For bare at nævne en håndfuld.

Møbler i rest- og affaldsmaterialer af snart sagt enhver afskygning udgør en stor del af de forskellige stande, men også sporbarhed, social ansvarlighed, take back-systemer, reparation, service og kemikaliefri overfladebehandling er på tapetet. De besøgendes ansigter veksler jævnligt mellem nysgerrighed, forbløffelse og begejstring, og spørgsmålet `hvordan?’ går igen på et utal af stande og sprog.


Anne Werner og Kasper Lynge, der har fortid i hhv. tekstil- og kunstverdenen, har med Better Weathers melaminmøbler søgt at finde nye muligheder for det, Kasper Lynge betegner som de et af de "mindre lækre" restmaterialer i industrien. 


PP Møbler præsenterede bogstaveligt talt det nye sort. Sammen med DTU har snedkervirksomheden udviklet en overfladebehandling, der bygger på en kemisk reaktion mellem jern og tanninsyre, og som kan farve det yderste lag af træet i en mat sort finish.

– Jeg har blandt andet mødt en tysk industriel designer, der var meget begejstret for, hvor langt vi er kommet, og som enormt gerne ville have noget med hjem til inspiration med det samme, fortæller kommunikationschef Steen Ancher i et ledigt øjeblik. 

– Ilse Crawford var i øvrigt også forbi, får han tilføjet.

At en internationalt anerkendt britisk designer har brugt en del af sin fredag eftermiddag på et besøg i Bredgade 68, er et udmærket billede på, at udlandet for alvor er ved at få øjnene op for det, der ifølge Betina Simonsen kan blive dansk designs næste store selling point.

– Det her er noget af det, der er særligt for den danske møbelbranche, at SÅ mange virksomheder eksperimenterer og har taget de cirkulære muligheder til sig. Det kan blive en rigtig stærk platform for at rebrande dansk design i udlandet, vurderer hun. 


Skovby Møbelfabriks taburet #840 er designet med udgangspunkt i afskær fra virksomhedens fabrikker. 

Når udstillingen er pakket sammen, tager Betina Simonsen og Lifestyle & Design Cluster da også videre til Design London, hvor endnu en cirkulær møbeludstilling venter, og rygtet om, at dansk design har fået et nyt ben at stå på, har ikke kun nået den nærmeste andedam.

– Vi har også fået en forespørgsel fra Sydkorea, der ikke kan få os derned hurtigt nok – men altså, nu skal vi selvfølgelig lige have London overstået i første omgang, lyder det fra den travle og glade direktør.

I billedhjulet øverst kan du gå på opdagelse blandt en række af årets udstillere. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.191