23948sdkhjf

Ny normal venter byggecentrene, når festen slutter

Efter et særdeles fremgangsrigt 2020 har 2021 indtil nu været i samme høje tempo for de danske byggecentre. 

– Faktisk er jeg nok blevet taget lidt på sengen – der har været væsentligt mere travlt, end vi havde regnet med, og de første tal viser, at det samlet set har været rigtig fint, sagde Bygma A/S’ adm. direktør Klaus Hadsbjerg i april til Wood Supply. 

Og nu, mere end to tredjedele gennem året, er billedet af 2021 tæt ved enslydende, når man spørger hos Davidsens Tømmerhandel. 

For selvom privatmarkedet led under nedlukningen i starten af året, har markedet samlet set oplevet fremgang. Erhvervsmarkedet har udviklet sig gunstigt, privatmarkedet er fulgt med i andet kvartal, og den markante 2020-vækst i onlinesalget er fortsat i 2021, fortæller adm. direktør Henrik Clausen: 

– Vi har størst afsætning til erhverv, og det er også det marked, der vil afgøre, hvordan udviklingen bliver i resten af 2021 og de kommende par år, siger Davidsens Tømmerhandel-direktøren. 

Når tempoet i branchen engang skifter, venter der en ny situation - en ny normal. Så meget er branchefolkene enige om. Hvornår det præcis sker, og hvad denne "ny normal" indebærer, er der ikke ét svar på. 

Kendte ubekendte

Mens sidste år var kendetegnet både af stor usikkerhed og stor vækst, har man i dag fået et andet greb om situationen. Så selvom usikkerhed stadig er en fast følgesvend, gør den sig nu gældende på færre områder. 

– Sidste år på denne tid var vi meget i tvivl om efterår 2020 og foråret 2021. Vi havde set stor vækst men var meget i tvivl om udvikling i samfundet på – den forventede – bagkant af corona. I år ser vi en god pipeline i byggeriet, og tingene ser gunstige ud, siger Henrik Clausen. Men, tilføjer han: 

– Vi kan ikke forvente de samme vækstrater som de seneste 18 måneder – det er utopi at tro på. 

Fra 2019 til 2020 steg nettoomsætningen i Davidsens Tømmerhandel med 45 pct. Hvordan tallene for 2021 ser ud får vi først at vide, når næste årsrapport bliver offentliggjort. 

Henrik Clausen vil være svært tilfreds, hvis markedet stabiliserer sig, hvilket i hans optik vil være sundt for såvel byggecentrene som for de omkringliggende brancher. Det vil formentlig betyde mere stabilie priser, så kunderne kan kalkulere ud fra et nuværende prisniveau, når de skal lave beregninger, lyder det. 

– Alle har behov for, at der kommer ro på. 

Henrik Clausen er på det rene med, at markedssituationen har mange forklaringer; prisstigninger, mangel på arbejdskraft i byggeriet med mere. Uanset årsagerne vil der være projekter, som bliver sat på hold og i værste fald helt droppet på grund af høje materialepriser. 

Fremtiden er - som altid - svær at spå om

Måske belært af skiftende, håbefulde udmeldinger det seneste års tid, vil hverken Davidsen-direktøren eller andre af branchens topfolk, Wood Supply har været i kontakt med, komme med skråsikre bud på, hvornår en ny og mere stabil situation indfinder sig. 

Palle Thomsen fra Danske Byggecentre sætter dog gerne nåle i en række forhold, som har og har haft betydning for situationen i dag, og hvor ændringer dermed vil betyde et skifte i markedssituationen. 

Efterspørgslen på træ har været presset i vejret af efterspørgsel som atypisk har været simultant høj i Europa og Nordamerika. Siden barkbiller for flere år siden ødelagde store skovarealer i Canada, har de nordamerikanske kunder købt op i Europa. Fragtmarkederne – især containermarkedet – befinder sig ligeledes i en ekstrem situation. 

Hertil kommer et andet vigtigt forhold: Generelt er efterspørgslen efter træ til byggeri opadgående til et permanent, højere niveau. 

Palle Thomsen peger desuden på, at renteniveauet og finanspolitiske forhold med tilskudsordninger og tiltag som de udbetalte feriepenge, har sendt efterspørgslen i vejret. 

– Jeg forventer, at det kører lidt endnu. Det er ikke til at sige, hvad der sker, men det er klart, at det ikke fortsætter, lyder det fra Palle Thomsen, som understreger, at der ikke bliver tale om en tilbagevenden til den gammelkendte normal. 

– Når forsyningskæderne normaliseres og efterspørgslen stabiliserer sig, vil priserne falde og finde et leje, men ikke til samme niveau (som tidligere, red.), siger Palle Thomsen. 

Nedgang eller stabilisering?

Forventningen om en lavere stigningstakt og et muligt fald i aktiviteten ligger dog et stykke ude i horisonten, også hvis man spørger på Davidsens direktørkontor: 

– Alle håber på en stabilisering af priserne – eller bare en opbremsning i prisstigningerne – i efteråret og slutningen af 2021, siger Henrik Clausen. 

For ham er det store spørgsmål derfor, om der bliver tale om en nedgang eller en stabilisering. 

– Jeg vil gerne komme med et bud, men det jeg kan ikke, indrømmer han og konstaterer: 

– Jo længere den aggressive vækst fortsætter, jo større risiko er der for en nedgang.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157