23948sdkhjf

Danskerne arbejder mere end 37 timer om ugen

De dage, hvor danskerne stod i kø ved "stempeluret" for at komme hjem, er ovre. I hvert fald er der ikke mange af HK/Privats medlemmer, der forlader arbejdspladsen i samme sekund, som fløjten lyder.
En rundspørge-undersøgelse blandt 508 repræsentative medlemmer lavet af analyseinstituttet Wilke A/S for HK/Privat viser, at for 81 procent af medlemmer med fuldtidsarbejde er overarbejde en del af dagligdagen, kun 19 procent svarer, at de arbejder over sjældent eller aldrig.

Det er hovedsagligt på egen foranledning, at medlemmerne tager overarbejde. Således svarer kun en tredjedel, at de arbejder over, fordi chefen beder dem om det.

- Det vidner jo om, at mange arbejdspladser har nogle meget fleksible og ansvarlige medarbejdere, der selv kan se, hvornår der er behov for, at de bliver lidt længere. De er ikke bange for at give den en ekstra skalle, så længe de bliver kompenseret efter reglerne, siger faglig chef i HK/Privat, Gerda Christensen.

De fleste får kompensation
18 procent siger, at de arbejder over "hver uge", 23 procent arbejder "ofte" over, 40 procent arbejder over "af og til" hvorimod 19 procent "aldrig" må lægge ekstra tid til den normale 37-timers arbejdsuge. 82 procent får enten overarbejdsbetaling eller afspadsering, når de arbejder over.

– Det her viser, at langt størstedelen bliver kompenseret for overarbejde, enten med afspadsering eller betaling. Og selvom der er mange, der arbejder over, tyder undersøgelsen ikke på, overenskomsternes aftaler om en 37 timers arbejdsuge bliver brudt i stort omfang – det vil sige, at overarbejde ikke bliver brugt systematisk eller ikke kompenseret - og det syntes jeg er positivt, siger Gerda Christensen.

Overenskomster er fleksible
De danske overenskomster er ofte blevet kritiseret af arbejdsgiverforeningerne for ikke at give mulighed for fleksibilitet, men Gerda Christensen mener, at denne undersøgelse tydeligt viser, at de rammer, de danske overenskomster udstikker, giver rig mulighed for at være fleksibel.

- Det er svært at se, at der skulle være grund til at bede om yderligere fleksibilitet i overenskomsterne, når så stor en del af medarbejderne rent faktisk arbejder over på helt eget initiativ, siger faglig chef i HK/Privat Gerda Christensen.

Kilde: HK/Privat. http://www.hkprivat.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064