23948sdkhjf

Rent benarbejde – på møbelmesse i Køln

Sidste uge var det tid for dette års IMM Cologne. Her fortæller to Phd-studerende ved Copenhagen Business School om deres oplevelser og indtryk på messen, der endte med at blive et større benarbejde.
Af Marisa Dohrup og Salla Lutz.

Sidste uge var det tid for dette års IMM Cologne. Her fortæller to Phd-studerende ved Copenhagen Business School om deres oplevelser og indtryk på messen, der endte med at blive et større benarbejde.

Fra den 16. til 22. januar i år dannede Køln rammerne om den internationale møbelmesse IMM Cologne, hvor 1.333 udstillere fra 124 forskellige lande deltog. Udstillerne var fordelt i 10 haller, heraf var 6 af hallerne i flere etager.
Hallerne var opdelt efter møblernes funktionalitet i 7 kategorier, f.eks. hal 1, der præsenterede internationale basismøbler inden for stue- og sove-værelser under kendetegnet BASIC og hal 9, der husede sovelaboratoriet sammen med madrasser, senge og sengelinned.

To af hallerne på årets messe var helt nye. I de nye haller var det muligt at se SMART-møbler, som var en fælles betegnelse for flat-pack-møblerne. Et bredt udvalg af møbler og boligtilbehør fremhævede, at kunderne efterspørger totalløsninger til boligindretning.

Fra Danmark deltog 76 udstillere. 13 af dem var registreret som nye udstillere på messen. Hovedparten af de danske deltagere, 46 virksomheder, udstillede i hallerne 4 (PRIME, SITTABLE/SUPPORT), 7 (SMART) og 11(PURE).

Beklageligvis var de unge talenters hal (d3) placeret langt væk fra de andre messehaller. Derfor gik mange gæster og udstillere sikkert glip af de inspirationsfyldte værker disse potentielle fremtidens medarbejdere havde skabt.

Se halplanen her .

Mødepunkt for tradition og fornyelse
Naturligt nok var hovedparten af udstillere fra værtslandet Tyskland, mens de traditionelle møbellande, Italien og Danmark, tog de næste pladser. Et stigende antal udstillere kom fra Fjernøsten i håb om at stimulere interessen for de oversøiske møbler.

Disse stande var bemandet af forholdsvis unge piger og drenge med gode sprogkundskaber i engelsk. De tog venligt imod de mange udenlandske gæster. Et interview med en yngre kvindelig eksportchef fra et kinesisk firma demonstrerede en vis effektivitet i hendes måde at arbejde på.

Udover at tale med potentielle købere og sælgere, var hun også modtagelsescenter for de mange visitkort, der strømmede ind. Kortene fik med det samme en bemærkning på kinesisk om, hvordan disse kontakter skulle håndteres af personalet derhjemme.

Messestandene repræsenterede en bred vifte af mulige måder at indrette sin stand på. På mange af standene kunne man tydeligt se en indretningsstil som taget ud af Bo Bedre, hvorimod det for andre udstillere, især dem fra Fjernøsten og Østeuropa, gjaldt om at udnytte de kostbare stand-kvadratmetre og proppe dem med møbler, så det lignede et lagersalg.

Eksempel på standdesign.

Møblernes funktionalitet vigtigt
Møblernes funktionalitet var dette års hit. For eksempel var TV og multimediaudstyr et fokusområde for en række udstillere.

På mange stande kunne man se, at f.eks. fladeskærmen var blevet en integreret del af et kommode- eller reolsystem. Det, at man kunne ’trylle’ fladskærmen frem fra en lukket kommode, havde i sig selv en vis underholdningsværdi.

Mange forbrugere forbinder måske glasborde med bestemte mål og form – på dette års messe var det bemærkelsesværdigt at se, at et glasbord sagtens kan have varierende mål, og at det endda kan ændre form.

For eksempel satte et besøg ved en lille italiensk udstiller glasbordet i et nyt lys: en 15 mm tyk glasplade ændrede form fra et kvadrat med plads til seks personer til en oval plade med yderligere plads til fire til seks personer.

Efter at have set så mange møbler med multifunktioner, blev man faktisk nysgerrig efter at finde ud af, om der var flere møbler, som kunne noget ’ekstraordinært’.

Diverse materialekombinationer
Udover de traditionelle materialer, som f.eks. massivt træ og diverse plade-materialer, havde mange udstillere forsøgt sig med diverse nye materiale-kombinationer. Ikke alene var det muligt at se glasborde med støbte og dekorerede aluminiumsben, men et sofabord med en kombination af massivt træ, aluminiumslister og beton var noget af en cocktail.

Endvidere havde én fyrretræsmøbelproducent valgt at fremhæve træets knaster ved at give dem en sølvfarvet maleplet.

Sølvfarvede knaster på træbordet. Ingen fotografering – tak
Selv om messen gav en oplagt mulighed for at indhente ny inspiration og gøre status på møbeltrends, var der en hel del messestande, som enten var lukkede eller forbød fotografering.

Ironisk nok var fotograferingen ikke tilladt i hovedparten af de oversøiske stande, men til gengæld var messegæsterne af fjernøstlig herkomst de mest ivrige fotografer.

VM i Fodbold i Tyskland – og på messen
Dette års VM i fodbold havde inspireret mange udstillere til at anvende temaet i møbler. Specielle siddemøbler, enten i fodboldform og –farver eller i fløjtefacon samt tæpper inspireret af en fodboldbane, var noget for en ægte fodboldentusiast.

Udover dette var en række tyske møbeludstillere fælles om en efterspurgt messesouvenir, nemlig en fodbold påtrykt virksomhedernes logoer. Lige så snart man havde fået fat i én af de eftertragtede bolde, kom der staks andre besøgende for at spørge, hvor den kunne fås.

Rent faktisk var fodbolden så populær, at vores eksemplar til sidst blev stjålet på Kølns hovedbanegård.

Messe som inspirationskilde
At deltage i en messe er mere end at finde potentielle købere og sælgere. Det er en unik mulighed for at visualisere mange segmenter på én gang. Lige som i gamle dage på markedet, hvor udveksling af varer var i fokus.

Selv om mange udstillere påstår, at ganske få reelle forhandlinger finder sted på messen, kan man nok ikke se bort fra vigtigheden af dannelsen og vedligeholdelsen af relationer og netværk med ens kunder, leverandører og endda konkurrenter.

Alt i alt var messen en oplagt mulighed for gæster og udstillere til at indhente inspiration, som dog ikke skal forveksles med imitation. For at kunne adskille sig fra andre er det vigtigt at kunne producere og markedsføre noget, der er anderledes, måske også lidt kækt.

Messens mange udstillingskvadratmetre udfordrede benene til mange lange gåture i dagenes forløb, men samtidig gav det muligheden for at gøre status på møbelmarkedet og de fremherskende trends. Bogstaveligt var det rent benarbejde for en messegæst, men formodentligt også for udstillere.

Skribenterne af denne artikel er Phd-studerende ved Center for Applied Market Science (CAMS) – Copenhagen Business School. Begge to er i færd med et forskningsprojekt inden for den danske fyrretræsmøbelsektor, ”Sourcing in the Danish Pine Furniture Industry”, som påbegyndtes i januar 2005 og løber til udgangen af 2007.

Turen var finansieret af Forskerskolen i Viden og Ledelse og Udviklingscenter for Møbler og Træ.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093