23948sdkhjf

Prototype med i kulturkanon

Fiberlines nyudviklede facadesystem i materialet komposit med i den danske designkanon.
Kan man kanonisere en prototype? Det mener udvalget for Design og Kunsthåndværk, der har medtaget Fiberlines facadesystem på linje med Flora Danica, Pantonstolen og PH’s skærmsystem.

- Det afgørende for designkanonen er, at den peger frem i verden frem for tilbage i Danmark. Og måske er det nødvendigt at løbe en risiko for at få det til at ske, skriver udvalget i sin begrundelse.

- I et samarbejde mellem Fiberline, arkitektfirmaet schmidt hammer lassen og Stuttgart Universitet er man ved at udvikle et facadesystem i komposit, populært kaldet glasfiber der skaber helt nye sanselige muligheder. Man skaber i facadens detaljer forbindelse mellem ude og inde og facaden beskytter os mod både varme og kulde, skriver udvalget.

- Facadesystemet fra Fiberline kan mange forskellige ting: Det er energieffektivt, holdbart og sundt. Men det er også udtryk for en ny slags skønhed og en gammel drøm. Med translucente stærke profiler kommer vi endnu nærmere drømmen om en let og lys facade, der lukker omverdenen ind i huset.

Sidste år fik Fiberline Composites den tyske AIT arkitektur-innovationspris for facadesystemet, fordi det har hidtil uset store glasflader med næsten usynlige samlinger.

Den nye facade kan anvendes på mange forskellige måder i moderne arkitektur, fremhæver kommunikationschef Finn Jernø fra Kolding-virksomheden, der er leverandør af profiler til europæiske facade- og vinduesproducenter.

- For arkitekten er det af betydning, at man med det nye facadeelement opnår en ubrudt flade, hvor glaskanterne set udefra støder op mod hinanden. Set indefra får man et slankt udtryk, hvor synet ikke brydes af kraftige rammer eller stolper. Profilerne er smalle, og da de samtidig er translucente, lader karmene lyset trænge igennem og virker dermed optisk endnu slankere, siger Finn Jernø.

Han understreger, at der stadig er tale om en prototype, men forventer, at systemet første gang bliver anvendt i et nyt idræts- og aktivitetscenter i Birkerød ved København, hvor facaderne også bliver fremstillet i komposit. Centeret er tegnet af arkitekterne schmidt hammer lassen, og facaden udvikles og udføres af virksomheden AS Henning Frøkjær.

Fiberline viste på messen BAU München den 8 meter høje transparente facade, der har været mulig at realisere ved at kombinere glas og komposit (illustration: Fiberline)

Kilde: Fiberline Composites A/S. http://www.fiberline.com

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078