23948sdkhjf

Magisk formel: Cellulosefibre, vand og genbrugsgips – se hvad det bliver til

En enkel blanding af vand og genbrugsmaterialer betyder, at produktionen af fibergipsplader udleder langt mindre CO2 end tilsvarende traditionelle gipsplader

Ved at blande vand med genanvendt gips og cellulosefibre fra genbrugspapir, har fibergipsproducenten Fermacell specialiseret sig i at omdanne brugt papir til langtidsholdbare og bæredygtige fibergipspladevægge.

Det fortæller Claus Møller, der er teknisk filialchef hos Fermacell:

- Vi opkøber store sektioner af genbrugspapir - som for eksempel gamle ugeblade og aviser – og hælder dem i en kværn på vores fabrikker. Her bliver de findelt til cellulosefibre, som vi kan bruge til fibergipsplader” lyder det.

Lavere CO2-aftryk

Når fibergipspladerne er færdigproducerede, bruges de som vægge i byggerier, hvor bæredygtighed og reducering af CO2-udledning er på dagsordenen.

På grund af den store mængde af genbrugsmateriale har fibergipsen fra Fermacell en langt mindre miljøpåvirkning i produktionen end andre tilsvarende produkter. Det konkluderede den uafhængige og rådgivende miljøkonsulentvirksomhed Niras i en undersøgelse i 2018 efter at have sammenlignet Fermacells fibergips EPD med 21 andre gipsprodukter.

Og i den nyligt publicerede ”Materialepyramide” for byggeriet, fremgår det, at fibergips har et CO2-aftryk, der kun er halvt så stort som gipspladers. 

- Bæredygtighed betyder rigtig meget for os og vi vil gerne bidrage til at mindske ressourcespild. Derfor har vi i årevis fremstillet fibergips af genbrugsgips og genbrugspapir, fortæller Claus Møller.

Man kan nøjes med en enkelt plade

Og der er ikke kun i produktionen, at fibergipspladerne er bæredygtige.

En let skillevægsløsning med kun et enkelt pladelag opfylder i langt de fleste tilfælde de samme krav til lyddæmpning og brandbeskyttelse, som ellers kræver to lag med traditionelle gipsplader.

Dermed reduceres en bygnings samlede materialeforbrug og CO2-udledning ved eksempelvis varetransport væsentligt ved at gipsplader udskiftes med fibergips. Dertil kommer, at en væg opbygget med fibergips er mere robust og derfor kræver langt mindre vedligeholdelse på langt sigt.

Fremtidens byggemateriale

Takket være fibergipsens miljøvenlige egenskaber, spiller det en stor rolle i en lang række nyopførte og kommende byggerier.

- Vores fibergipsplader er konstrueret, så de er velegnede til præfabrikation med træelementer. Det gør dem oplagte til nye, grønne byggerier, hvor præfabrikation og træelementer fylder mere og mere, fortæller Claus Møller.

Et eksempel på en sådan bygning er Nettos nyåbnede butik i Bygholm Bakker i Horsens. Den er opført med fibergipsplader og har opnået en DGNB Guld certificering. Og dagligvarebutikken er ikke en enlig svale. I 2021 ventes at åbne yderligere to Nettoforretninger, der ligeledes opføres med Fermacell fibergips og guldcertificering.

Billede: Nettos nyåbnede butik i Bygholm Bakker i Horsens er opført med fibergipspladevægge fra Fermacell®. Byggeriet har opnået en DGNB-guldcertificering.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062