23948sdkhjf

Designvirksomhed vil kun producere i Danmark: Det er dyrt men godt

Den danske designvirksomhed WUM med base i Roskilde tænker på andet end penge og profit og lavest mulige pris, når det handler om produktion af de lamper og møbler, som virksomheden siden 2018 har designet, udviklet og solgt.

For makkerparret bag WUM har et klart mål om at producere i Danmark, og den plan har allerede givet opgaver til en stribe lokale industrivirksomheder, som er trukket tæt ind i WUM’s produktion og udvikling.

Det gælder blandt andet Miltona A/S i Greve, som lakerer for WUM, og det gælder Dansk Stålplade Teknik A/S i Svogerslev, der både skærer, valser og bukker WUM’s lamper, hvor den seneste udgave er en orange version i Roskilde Festivals farver og med festivalens logo.

Næste spritnye produkt er et borde og bænkesæt, der er bygget af industririste, som hos Miltona får den helt store tur med både el-forzinkning, grunder og pulverlakering i topklasse.

- Vores grundfortælling er dansk design, som er produceret lokalt, det er det, vi vil, siger Peter Wallbohm Olsen, der er den ene halvdel af WUM og står for udvikling af forretningen.

Lokal og svær mission

Den anden halvdel af virksomheden er designer Marius Øvrum, og de to WUM-ejere er langt fra ude på en let mission, når det handler om at skabe en forretning i at producere egne produkter stort set i egen baghave.

For at producere i Danmark er dyrt, men omvendt er det også godt.

- Fordelene består i det smidige produktionsapparat med den korte vej fra idé til produkt. Vi får nogle produkter meget hurtigt på markedet, og vi kan tilbyde løsninger, der ellers ikke findes, når vi producerer i Danmark. Det kan være customization af lamper, hvor man selv vælger sin egen farve, siger Peter Wallbohm Olsen, der slår fast, at produktion i Danmark for ham og Marius Øvrum også handler også om social ansvarlighed.

- Produktion i Danmark er second to none med ordnede arbejds- og produktionsforhold, overenskomstmæssige lønninger, højt sikkerhedsniveau, sundt arbejdsmiljø og efterlevelse af verdens skrappeste miljøregulering for industriel produktion. Det er det, vi gerne vil være med til, siger han.

Minimere udgifterne

Når WUM har valgt at producere i Danmark, så er udfordringen naturligvis at minimere produktionsomkostningerne, så enderne i forretningen også hænger sammen.

- Det handler ikke bare om at forhandle en god pris med underleverandøren. Vi skal sikre, at det er en god løsning for begge parter, også på den lange bane, ellers har man jo ikke lyst til at fortsætte samarbejdet, siger Peter Wallbohm Olsen.

Derfor er de lokale leverandører også trukket helt ind i designvirksomhedens maskinrum.

- Vi har dem med i udviklingsprocessen, hvor vi tager dem med på råd i forhold til, hvordan vi kan gøre tingene nemmere og billigere. Arbejdslønnen er den tungeste post i regnskabet, så vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan minimere tidsforbruget uden at slække på kvaliteten, forklarer han.

Skal skille sig ud

Kriteriet er dog samtidig. at WUM’s designs skal skille sig ud fra det, som allerede er på markedet, og til trods for dansk produktion skulle det kunne tilbydes til konkurrencedygtige priser.

- Produkterne starter jo med en idé oppe i hovedet på Marius, men selve idéen til et produkt hænger også nogen gange sammen med de muligheder og begrænsninger produktionen giver os. Vi startede med lamper, men ambitionen har hele tiden været også at producere møbler.

Og her har WUM så taget første skridt med et havemøbelsæt produceret i klassiske gitterriste.

- Det er meget sådan vi tænker og arbejder. Hvordan kan vi skabe et spændende, nyt og anderledes designprodukt, der kan tilbydes til en for kunderne attraktiv pris. Her er forfining og forædling af klassiske industrikomponenter en oplagt mulighed.

På rette spor

Peter Wallbohm Olsen er overbevist om, at WUM er på rette spor, og han har da også noteret sig, at den lokale tankegang vinder mere og mere frem i samfundet.

- Vi tror på, at man godt kan lave forretning med fokus på kvalitet og produktets historie frem for en ensidig fokus på lavest mulige produktionsomkostninger, siger Peter Wallbohm Olsen, der konstant er i gang med at udvide de nære cirkler og partnerskaberne omkring WUM’s produkter og forretning.

Lemvigh-Müller har eksempelvis både leveret stål til WUM’s lamper og sælger dem derefter igen i Lemvigh-Müllers engros-forretning, og det er PcP Danmark, der producerer gitteristene til udemøblerne.

Læs mere om: wum
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078