23948sdkhjf

Nye krav til belysning ved arbejdspladser

Den nye revision af standarden DS/EN 12464-1, der stiller krav til belysning af indendørs arbejdspladser og som indgår i bygningsreglementet BR18, er nu på trapperne. Det medfører en række ændringer, som får betydning for alle, der arbejder med projektering af lys.

Den reviderede standard forventes at udkomme i starten af andet halvår 2021 og indeholder en række nye krav til belysning af indendørs arbejdspladser. 

– Hvis du arbejder med belysning, er der en række krav i BR18 der skal overholdes, som gælder både for nybyggeri og renovering. De væsentligste krav finder du i standarden DS/EN 12464-1, så den er altså vigtig at sætte sig ind i, hvad enten man er arkitekt, installatør, lysdesigner, bygherre eller rådgivende ingeniør, siger Lise Schmidt Aagesen, seniorkonsulent i Dansk Standard i en pressemeddelelse.

Overgangsordning frem til årsskiftet

Anvendelse af DS/EN 12464-1 er et krav i bygningsreglementet BR18, og der henvises i dag til den eksisterende udgave af standarden, der sammen med et nationalt anneks udgør grundlaget for projektering af lys. Ved ikrafttrædelse af den reviderede udgave af DS/EN 12464-1 bortfalder anvendelse af det nationale anneks DK NA.

– Der er sikret en overgangsordning frem til årsskiftet, hvor det vil være muligt både at projektere efter det nuværende grundlag, dvs. standarden fra 2011 plus det nationale anneks, eller efter den nye udgave af standarden uden nationalt anneks. Det nationale anneks trækkes således tilbage ved årsskiftet, fortæller Lise Schmidt Aagesen.

En gennemgribende revision

Den nye version af standarden DS/EN 12464-1 indeholder en række væsentlige ændringer, der skal sikre design af bedre lys på arbejdspladserne. Dansk Center for Lys og Dansk Standard har udgivet en branchevejledning til den kommende DS/EN 12464-1:2021 – Lys og belysning. Den kan anvendes i overgangen fra den gamle version til den nye og giver et kortfattet indblik i ændringer og krav i den nye revision af standarden DS/EN 12464-1:2021.

– Standarden har gennemgået en gennemgribende revision. Der har været markant dansk deltagelse i denne revision, og der er flere ændringer, der udspringer af de danske tilbagemeldinger. Blandt andet har det været et stort ønske at imødekomme behov for særlige synsforhold afhængig af arbejdssituationer, opgaver og synsevne. Dette er introduceret med det nye begreb ”context modifiers”, der indgår i tabellerne, fortæller Lise Schmidt Aagesen.

I tabellerne er ligeledes inkluderet elementer som eksempelvis cylindrisk belysning samt belysningsstyrker på lofter og vægge, og det vil fremadrettet være et krav at anvende tabelmetoden til bestemmelse af ubehagsblænding. Som noget nyt er der desuden indført et afsnit om lysdesign, som omhandler krav, overvejelser og tiltag i forbindelse med lysdesign og projektering af belysningsanlæg i forskellige situationer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078