23948sdkhjf

Verdens største gulvfabrik skyder op i Kroatien

Den svenske trægulvsproducent Bjelin oplever efterspørgslen vokse i en sådan grad, at virksomheden i løbet af de næste par år vokser ud af den blot to år gamle fabrik i Skåne. Derfor investerer ejeren Pervanovo Invest AB nu 200 millioner euro i endnu en hypermoderne fabrik i Kroatien, som ender med at blive verdens største gulvfabrik

I oktober tog Pervanovo Invest AB beslutningen om at investere i et højteknologisk fuldt integreret og automatiseret produktionsanlæg i Kroatien til produktion af hærdede trægulve i stor skala til det globale marked.

30.000.000 kvadratmeter gulv årligt

Den nye fabrik Ogulin 2 bygges i forbindelse med parketgulvsfabrikken Ogulin 1, i byen Ogulin i det nordvestlige Kroatien. Fabrikkens produktionsvolumen vil stige gradvist fra 2023 og fremefter, og når Ogulin 2 er fuldt færdig i 2027, bliver den verdens største trægulvfabrik med en produktionskapacitet på over 20 millioner kvm gulve om året. Den samlede produktionskapacitet i Viken og Ogulin 2 vil så være 30 millioner kvm årligt.

Den nye fabrik bygges på en 330.000 m2 stor grund beliggende langs motorvejen mellem byerne Zagreb og Split. Det samlede areal af fabrikken bliver på 100.000 kvm, og værdien af investeringerne i jord, bygninger, faciliteter og maskiner vurderes til 200 millioner euro. Investeringen finansieres hovedsagelig af egenkapitalen.

I den højteknologiske og automatiserede fabrik Ogulin 2 skal gulvene hovedsageligt produceres af træpulver, overfladebehandling og træfiberbaseret plademateriale. Råmaterialet der kræves til produktionen, kommer hovedsageligt fra overskydende materiale fra Bjelins øvrige fabrikker i Ogulin, Bjelovar og Otok, alle i Kroatien.

Investerer også i organisationen

For at matche investeringerne i produktionskapaciteten vil koncernen foretage strategiske investeringer i salgsorganisationen og markedsføringen i Europa, USA og Asien for at styrke deres brands globalt.

– Jeg er meget glad for, at vi efter 10 års hårdt arbejde med fokus på innovation og med store udviklingsomkostninger er klar til at opskalere den træpulverbaserede produktion og introducere den næste generation af trægulve - det hærdede trægulv, som både er omkostningseffektivt og miljøvenligt at producere. Succesen har givet os tro på at foretage denne banebrydende investering i Kroatien, hvor vi har adgang til egeskov af høj kvalitet i kombination med meget dygtige medarbejdere, siger Darko Pervan, adm. direktør i Pervanovo Invest AB.

Også hos datterselskabet Bjelin vækker investeringen begejstring.

Det faktum, at ejerne foretager en så stor investering for at øge produktionskapaciteten, er et bevis på Bjelins salgssucces, og at vores gulve er rettidige. Gulvene er smukke, holdbare og slidstærke og opfylder nutidens miljøkrav med stor margin, siger Zoran Mihajlovic, adm. direktør i Bjelin Sweden AB.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078