23948sdkhjf

Møbeldirektør ser gryende udfordring efter opblomstring

Hvis regnskabsåret hos Skovby Møbelfabrik havde fulgt kalenderåret, havde 2020 været en markant genrejsning efter fire år med en bundlinje på retræte. Det fortæller Preben Rasmussen, adm. direktør og medejer af familievirksomheden, der nu kan glæde sig over en lille bundlinjefremgang efter et regnskabsår, hvor pandemien gjorde indhug i toplinjen hos møbelfabrikken vest for Århus.

– Corona har fyldt på alle måder. Først stod vi med en udfordring i marts, april og maj, da alting lukkede ned, og da det hele så åbnede igen, var situationen den omvendte, fortæller Preben Rasmussen, der siden juni har oplevet den ekstreme opbremsning vende til en ”ualmindeligt god afsætning”.

Hårdt ramt på eksporten

Skovby Møbelfabrik henter omkring 70 pct. af sin omsætning på eksport, og direktøren peger på, at særligt det hollandske og det britiske marked har været hårdt ramt af nedlukninger, mens nethandlen ikke til fulde har kunnet opveje for faldet i detailsalget.

– Kombineret med Brexit har Storbritannien klart været det hårdest belastede marked, men da vi først kom ind i sensommeren, oplevede vi, at afsætningen på alle markeder har været overvældende, fortæller Preben Rasmussen, der understreger, at hvad der blev tabt i foråret, er genvundet i løbet af de seneste fire-fem måneder.

– Det får vi så i stedet glæde af i næste regnskab, lyder det fra direktøren, der lukkede bøgerne på 2019/20 ved udgangen af august.

Han tør dog ikke glæde sig for tidligt.  

– Havde du spurgt den 20. december, havde jeg været fantastisk optimistisk, men med den nedlukning, vi står i lige nu, er det meget svært at vide, hvad man kan forvente sig af den kommende tid, lyder vurderingen fra direktøren, der således også er varsom med de langsigtede planer og forudsigelser.

– Ingen har en chance for at lave en langsigtet strategi og fastlægge forventningerne, før der er ro på corona, så indtil videre tager vi et kvartal ad gangen, slår han fast.

En begyndende forsyningsudfordring

Ifølge Preben Rasmussen er det dog ikke kun af det onde, hvis den tårnhøje afsætning af møbler i en periode dykker til et lavere leje.

– På det allerseneste er vi begyndt at opleve nogle leverandørforsinkelser, og det sætter lidt en bremse på opgearingen, forklarer han og peger på, at knapheden gælder flere forskellige materialer.

– Det gælder både sådan noget som pladematerialer og en ting som skumgummi, hvor producenterne har svært ved at skaffe de råvarer, de skummer op, forklarer Preben Rasmussen, der ikke er videre overrasket over udviklingen.

– Når der kommer så voldsom en opblomstring oven på en tid, hvor alle har haft gearet ned og tømt lagrene, så rammer det hele kæden, forklarer han.

Og mens coronaen på den ene side blev en udfordring for Skovby Møbelfabrik, kan man i dag se tilbage på et år, der ikke alene resulterede i et tilfredsstillende regnskab, men også i det, Preben Rasmussen betegner som en spændende udvikling.

– Det har ikke kun været negativt. For alle virksomheder har det betydet en ny måde at tænke på, og jeg tror, det en gang imellem kan være sundt at blive tvunget til at accelerere en udvikling, som vi i den her forbindelse har set det ske på det digitale felt, hvor vi i dag er fremme ved et sted, det ellers ville have taget os to år at nå til, slutter Skovby-direktøren. 

Skovby Møbelfabrik A/S
mio. kr. 2019/20 2018/19
Bruttofortjeneste 91,0 96,4
Resultat af primær drift 7,7 7,8
Resultat før skat 7,6 7,5
Årets resultat 5,9 5,8
Balancesum 136,3 128,4
Egenkapital 99,7 98,8
Gns. antal ansatte 189 202
Regnskabsåret blev afsluttet 31. august 2020.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078