23948sdkhjf

En ny stol eller fire røde bøffer: Møbelvirksomhed lægger hele CO2-regnskabet frem

Den unge møbelvirksomhed Takt har siden stiftelsen for halvandet år siden gjort en dyd ud af gennemsigtighed. Nu går virksomheden skridtet videre og fremlægger det fulde CO2-regnskab for hvert enkelt produkt, så kunderne ved, præcis hvad et møbel har kostet kloden at fremstille.

–  Vi har siden starten arbejdet seriøst med bæredygtighedsdagsordenen og som den eneste møbelvirksomhed på globalt plan har vi fået certificeret alle vores produkter med EU-blomsten, så det var et naturligt næste skridt for os at gå i gang med den her kortlægning, fortæller Martin Qvist Lorensen, medstifter og CSO i Takt.

Som sagt så gjort, og ved hjælp af en tredjepart i form af det nye danske selskab Målbar har Takt ikke alene fået kortlagt produkternes samlede CO2-aftryk men også hvert led i processen fra råtræ til færdigt møbel.

–  Vi har lagt alle resultaterne ud på vores hjemmeside, så kunderne kan se, nøjagtigt hvor meget CO2 der er afgivet i hvert stadie af produktionen, fortæller Martin Qvist Lorensen,

Her kan man eksempelvis se, at der i produktionen af et styk Arc Chair er udledt 12,7 kg CO2 af materialeforbruget, 1,6 kg fra overfladebehandlingen, 4,8 kg fra emballagen samt 0,5 kg i transportfasen.

Udover de konkrete klimaberegninger på hvert enkelt møbel sammenligninger Takt desuden disse med udvalgte hverdagsemner. Man kan således se, hvor stor CO2-udledningen af et møbel er sammenlignet med en rød bøf eller en times Netflix-streaming.

Skal bruges aktivt

Kortlægningen har medført, at Takt i første omgang kan kompensere for den udledte CO2 gennem indkøb af certifikater, men det detaljerede regnskab skal også bruges aktivt i produktudviklingen.

–  Nu kan vi allerede i udviklingsfasen se produktets indvirkning på miljøet, og dermed kan vi gøre nogle ændringer og træffe nogle bedre valg, så aftrykket bringes endnu længere ned, forklarer Martin Qvist Lorensen, og peger på, at virksomheden dermed er et skridt nærmere ambitionen om en emissionsfri værdikæde inden 2030.

Og den slags ambitioner skorter det ikke på i branchen, hvor såvel store som små aktører har sat kurs mod en grønnere fremtid. Med den fulde CO2-beregning er Takt imidlertid nået længere end mange af konkurrenterne, og Martin Qvist Lorensen medgiver da også, at den halvandet år gamle virksomhed har haft særlige forudsætninger for at tage det ekstra skridt.

– Det, der er den helt store forskel, er, at vi så at sige er født til at tænke på bæredygtighed, og derfor har vi tænkt det ind i alle led af virksomheden helt fra start, forklarer han og understreger, at processen har været nøjagtig den samme for den lille virksomhed, som den ville være for en stor.

–  Derfor mener jeg heller ikke, at det på nogen måde har været lettere for Takt, men vores underleverandører er heldigvis gået ind i processen med et stort engagement, så de har også en stor andel i, at det her har kunnet lade sig gøre, slår han fast.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113