23948sdkhjf

Returlogistik - stigende aktualitet i forsyningskæder

Teknologisk Institut, Emballage og Transport, holder temadag den 1. november 2005 i Tåstrup, hvor der vil blive sat fokus på et område, der både er nyt og gammelt, men samtidig har stor aktualitet for rigtigt mange virksomheder, retur-logistikken.
Vigtigheden af et stigende fokus på returlogistikken i dagens forretnings-koncepter understreges af de krav, som virksomheder stilles overfor, dels fra myndighedernes side, dels fra kunder. Specielt inden for den elektroniske sektor sker en løbende udvikling.

Høj markedsvolumen, kort produktlivscyklus og egnetheden for genbrug af elektroniske komponenter, som ikke slides på samme måde som mekaniske komponenter, betyder et stort potentiale for returnering og genbrug. Dertil kommer, at elektroniske komponenter er i myndighedernes søgelys, senest med EU-direktivet for el-affald, det såkaldte WEEE-direktiv.

På temadagen vil Teknologisk Institut fokusere på logistiksiden og de dermed afledte virkninger på virksomheders styring heraf. Med udgangspunkt i denne case drages der paralleller til logistikkoncepter, som løser returen på en professionel måde, men samtidig vil der blive belyst nye veje til at effektivisere returlogistikken.

Virksomhedernes forretningsprocesser omkring returnering involverer flere grupper af retur-vareflow, som kan genkendes i flere brancher. Fx 1: brugte enheder, (lejereturneringer, tilbudsretur, miljø), 2: ubrugte enheder (rotation i handlen, retur ved fjernsalg, slettede ordrer) 3: rotation af reservedele, og 4: anvendelse af genbrugssystemer, returemballager, containere mv.

Disse eksempler kendes som sagt fra mange brancher. På temadagen vil udgangspunkt være den meget aktuelle case - returnering af elektrisk og elektronisk udstyr - som er det nyeste eksempel på at udefra kommende krav (EU-direktiv 2002/96/ EF af 27. januar 2003 - det såkaldte WEEE-direktiv).

Temaerne;
A. Når retur er et samfundskrav!
Tidligere var produkter, der var udtjent hos forbrugerne affald, som producenterne ikke havde noget direkte ansvar for - men det har ændret sig radikalt med indførelsen af nye retningslinier og direktiver. Hvordan udvikles produkter, så der bliver mindre 'farligt' returgods - hvordan tager virksomheder højde for den nye situation.

B. Implementering af det såkaldte WEEE-direktiv.
Med WEEE-direktivet har producenter fremover ansvar for deres produkter, når de bliver til affald. Det har været en lang proces af få direktivet bearbejdet og gjort anvendeligt i forhold til en praktisk hverdag i virksomhederne. Vi har nu rammerne - men hvordan gør vi?

C. ’Hvem tager det sidste stik?’
Med dette slogan har virksomheden H.J. Hansen Genvindingsindustri opbygget et retur-indsamlingssystem – med speciale i elektriske og elektroniske artikler – effektivitet og miljø er nogle af nøgleordene i forretningskonceptet. WEEE - direktivet har som målsætning at øge returstrømmen, men hvordan? Internationalt og europæisk netværk styrker forretningen.

D. ’Vi har haft indsamlingsprogrammer i mange år!’
Lexmark har igennem mange år tilbudt indsamlingsprogrammer for returnering af tomme tonerkassetter og blækpatroner af miljømæssige årsa-ger! Lexmarks indsamlingsprogrammer er forskellige fra land til land; En effektiv løsning med stor retureffekt og god økonomi! WEEE ligger i umiddelbar forlængelse af vor forretningspolitik!

E. ’Den skjulte logistik’
Dansk Affald A/S er et regionalt baseret selskab, der er forholdsvis nyt, dannet i forbindelse med etableringen af en ny selskabsstruktur for Affaldsregion Nord I/S, Vojens. Specialet er ’den skjulte returlogistik’! Vi viser gennem de regionale rødder vejen til at opnå høje returprocenter på elektriske og elektroniske artikler. Netværkssamarbejdet fungerer også ud over regionsgrænserne.

F. Den internationale løsning
Store internationale virksomheder, som Electrolux, Danfoss, IBM, B&O etc. håndterer typisk problemstillinger som returnering af deres varer i en international løsning - vi ser her et par eksempler på hvordan det kan ske.

G. ’Når skidt kommer til ære’
En præsentation af den nye internetbørs, som giver mulighed for at tjene penge på affald. Se på http://www.affaldsboers.dk/ - der er det nyeste skud på stammen over internetbaserede virksomheder - med en ny forretningsmodel.

Sted:
Teknologisk Institut, Gregersensvej, 2630 Taastrup, Indgang 6, lokale 60.

Tid:
Torsdag, den 1. november 2005, kl. 09.30 - ca. 17.00

Tilmelding sker direkte på adressen: http://www.teknologisk.dk/transport/808 eller via telefax nr. +45 72 20 31 85 eller e-mail et@teknologisk.dk til Teknologisk Institut, Emballage og Transport.

Yderligere information:
Chefkonsulent Finn Zoëga, telefon 72 20 31 50

Kilde: Teknologisk Institut, Emballage og Transport.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.057