23948sdkhjf

TEMA: Overfladebehandling af nyt træ

Sol og regn er hårdt ved alt udvendigt træværk. Uden overfladebehandling vil træ - savskåret som høvlet - der er udsat for vejrligets påvirkninger, blive "vejrgråt" i løbet af et til to år. Der er en række grundprincipperne for overfladebehandling af nyt nåletræ, der udendørs vil blive påvirket af vejrliget.

Overfladebehandling af nyt træ



Formålet med overfladebehandling er at opnå og sikre et smukt udseende, slidstyrke, vejrbestandighed, ringe modtagelighed for smuds, gode rengøringsmuligheder, vandafvisende evne, beskyttelse mod skimmel og især blåsplintsvampe samt enkel og sikker reparationsmulighed.

Endvidere giver overfladebehandling mulighed for at give træværket en farve.
Overfladebehandling af nyt nåletræ til brug udendørs består normalt af en systembehandling. Den omfatter typisk påføring i rigtig rækkefølge af flere maleprodukter med forskellige egenskaber.

- Klargøring eller forarbejder
- Træbeskyttelse
- Grunding
- Porefyldning, forsegling eller mellemstrygning
- Toplag, slutbehandling eller færdigstrygning

Systebehandlingerne kan deles i 4 typer med forskellige maleprodukter og behandlingsresultater.

- Træolie
- Linoliemaling
- Træbeskyttelsesmidler
- Maling

Flere af maleprodukterne fås i vandige og i opløsningsmiddelholdige typer.

Ved påføring af produkterne skal temperaturen i træet, malevaren og luften være mindst 5°C for de opløsningsmiddelholdige og mindst 10°C for de vandige produkter.

Behandling bør ikke ske i meget fugtigt vejr eller i stærkt solskinvejr.

Det er meget væsentligt, at nyt træ til udendørs brug behandles hurtigst muligt efter den sidste bearbejdning. Flere undersøgelser har vist, at blot 2 måneders påvirkning af sollys forringer træoverfladens egenskaber. Kuløren bliver mere gullig eller brunlig, hvorefter gråningen sætter ind. Den begyndende nedbrydning reducerer den følgende overfladebehandlings holdbarhed.

Læs hele artiklen hos Teknologisk Institut, Viden om træ. http://vot.teknologisk.dk/6676

Kilde: Teknologisk Institut, Træ.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078