23948sdkhjf

Pandemi tog pusten fra Gabriel

Mens møbelstofproducenten Gabriel i årets første halvår havde kurs mod rekorderne, blev coronapandemien en mavepuster. Det viser det nyligt offentliggjorte årsregnskab, hvor omsætningen steg til 727,3 mio. kr., mens resultatet før skat tog et dyk fra 62,9 til 32,0 mio. kr.

Året startede ellers godt for den Aalborg-baserede underleverandør.

–  Årets beretning vedrørende koncernens salgsaktiviteter kan med rette opdeles i to væsentligt forskellige halvår, skriver ledelsen i sin beretning, og fortsætter:

–  Koncernens omsætning steg i regnskabsårets første halvår med 22 pct. til rekordstore 418,0 mio. kr. (343,7 mio. kr.). Væksten i halvåret var som forventet og realiseret gennem solide vækstrater i Europa og Nordamerika.

Udbruddet af coronavirus ændrede imidlertid de markedsmæssige forudsætninger for koncernen og satte præg på andet halvår.

–  Globale begrænsninger i distributionsmulighederne i tredje kvartal betød, at der realiseredes en omsætningstilbagegang på 22 pcr. Mens stabilisering i fjerde kvartal betød, at omsætningstilbagegangen i kvartalet blev på 10 pct. Samlet realiseredes således en omsætningstilbagegang i andet halvår på 15 pct., skriver ledelsen.

Tre måneders lønkompensation

Den markante nedgang i andet halvår betød, at Gabriel måtte gøre brug af de støtteordninger, der i forbindelse med pandemien blev lanceret både ude og hjemme.

–  I de lande hvor det har været muligt, har koncernen sikret umiddelbar regulering af omkostningsbasen gennem blandt andet udnyttelse af særlige nationale corona-støtteordninger. I Danmark benyttede Gabriel A/S alene mulighederne i 3-partsaftalen om midlertidig lønkompensation hvorfra der modtoges støtte i månederne april, maj og juni, skriver ledelsen.

Brugen af støtteordninger betød, at koncernen i andet halvår lykkedes med at skære 13 pct. af personaleomkostningerne.

Lav sigtbarhed

Når det kommer til det nye regnskabsår, peger ledelsen hos Gabriel på, at sigtbarheden i markedet stadig er lav, samt at der er høj risiko for hurtige skift i forudsætningerne. De finansielle forventninger hviler dog på forudsætningen om et stabilt niveau i det globale marked for erhvervsmøbler, der dog forventes at være på et lavere niveau end for 12 måneder siden.

–  På baggrund af koncernens fortsat udbyggede og konstant stigende indsats i udviklings- og salgsaktiviteter, og en fortsat stærk salgspipeline, forventes en vækst i omsætningen til i niveauet 760-790 mio. kr., skriver ledelsen, der før skat forventer et resultat i niveauet 50-55 mio. kr.

Gabriel Holding A/S
mio. kr. 2019/20 2018/19
Nettoomsætning 727,3 708,2
Resultat af primær drift (EBIT) 41,9 61,9
Resultat før skat 32,0 62,9
Årets resultat 25,0 49,0
Balancesum 645,5 562,3
Egenkapital 283,4 281,2
Gns. antal ansatte 1.151 855
Regnskabsåret blev afsluttet 30. september 2020.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078