23948sdkhjf

Undersøgelse: Håndværkere er klar til grøn genstart

Hver tredje danske håndværker forventer at bygge mere bæredygtigt i fremtidem

I en ny undersøgelse foretaget blandt små- og mellemstore håndværkervirksomheder svarer mere end hver tredje håndværker, at de forventer at bygge mere bæredygtigt i fremtiden som følge af regeringens ønske om en ”grøn genstart” efter corona-krisen.

Sådan lyder en af konklusionerne på Stark’s årlige undersøgelse af håndværkernes holdning til bæredygtighed. Konkret har én ud af tre svaret, at de i højere grad vil bygge bæredygtigt grundet regeringens ønske om en grøn genstart efter corona-pandemien. Ifølge Britta K. Stenholt, adm. direktør i Stark Danmark, er det positivt, at så mange håndværkere er fokuseret på at fremme bæredygtigt byggeri.

- Bæredygtigt byggeri skal være en endnu større del af fremtiden, hvis vi som samfund skal nå i mål med den grønne omstilling. I denne tid med coronakrise er det opløftende at se, at én ud af tre håndværkere forventer at bygge mere bæredygtigt fremover som led i en grøn genstart af dansk økonomi. I Stark ser vi bæredygtigt byggeri som en del af fremtidens håndværk, og derfor bestræber vi os på at hjælpe håndværkerne med at leve op til kravene gennem kompetent rådgivning og Danmarks største udvalg af bæredygtige byggematerialer, siger Britta K. Stenholt.

Bæredygtig udvikling tager tid

Af undersøgelsen fremgår det, at den overordnede holdning til bæredygtigt byggeri er positiv blandt håndværkerne. 58,5 pct. af deltagerne anser det som en stor fordel for samfundet, miljøet og klimaet, hvis bæredygtigt byggeri vinder frem. Det er dog en lille tilbagegang i forhold til 2019, hvor tallet var 62,5 pct. Resultatet er ifølge Britta K. Stenholt et vidnesbyrd om, at der ikke findes nogen snuptagsløsninger.

Læs også: Byggemarkeder mærker ikke corona-effekt

- Selv om vi ser en lille tilbagegang i håndværkernes holdning til bæredygtigt byggeri, er det vores oplevelse, at de fleste håndværkere gerne vil gøre det til en mere integreret del af deres arbejde. Men omstillingen tager tid, og ofte kan dokumentation og regler være en barriere for håndværkerne. Derfor er det vigtigt, at vi gør bæredygtighed mere tilgængeligt og mindre besværligt for håndværkerne, siger Britta K. Stenholt.

Stort fokusområde

I Stark arbejder man fokuseret med den grønne dagsorden. I starten af året åbnede byggemarkedskæden Danmarks første bæredygtige trælast i Hørsholm, der har fået en flyvende start, som har overgået forventningerne.
Fornylig oprustede man desuden med en ny bæredygtighedschef, der ligeledes skal bidrage til at fremme viden om bæredygtigt byggeri. Senest har STARK som den første forhandler og distributør af byggematerialer i Danmark tilsluttet sig FN’s bæredygtighedsinitiativ, UN Global Compact.

- Vi arbejder på hele tiden at være på forkant med udviklingen og håndværkernes forventninger. Vi kan se ud fra undersøgelsen, at rigtige mange håndværkere søger mod byggemarkederne efter information om bæredygtige byggematerialer, så vi tager vores opgave med at klæde håndværkerne på meget
seriøst. Det er vigtigt, at vi får formidlet vores viden om bæredygtighed, så det giver mening ude på byggepladserne, ligesom det generelt skal være nemmere at bygge bæredygtigt, siger Britta K. Stenholt.

BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET

Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet A&B Analyse blandt Stark’s kunder. Formålet med bæredygtighedsundersøgelsen er at afdække emnet bæredygtighed i byggebranchen både blandt private selvbyggere og set fra håndværkernes perspektiv i små- og mellemstore virksomheder. Respondenterne har svaret på spørgsmål vedrørende deres erfaringer med- og holdninger til bæredygtigt byggeri. 1.936 håndværkere deltog i undersøgelsen i 2020.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088