23948sdkhjf

Behandling af træværk ind i ny tidsalder?

Virksomheder og forskningsinstitutioner går sammen om udvikling af helt nye malingsystemer til behandling af udendørs træværk.
Som inden for alle andre produkter er det ikke længere nok som malingsproducent at fokusere på eksisterende miljølovgivning.

Hensynet til miljøet gennem fx brug af bæredygtige råvarer er en væsentlig parameter, der får stadig større opmærksomhed blandt forbrugere.

- Malingsindustrien er som andre brancher påvirket af den globale udvikling, og teknologisk nyudvikling er nødvendig, så vi forbliver konkurrencedygtige fremover. Det kræver en stor teknologisk satsning at udvikle de nye biobaserede malinger. Vi ser frem til at deltage i et fantastisk spændende projekt, hvor vores kompetencer og innovative miljø kan være med til at sætte gang i udviklingen, siger Georgios Kontogeorgis, professor fra DTU.

Nødvendigt med et paradigmeskift
I fremtiden bliver adgangen til råvarer baseret på fossile råstoffer begrænset, hvilket vil udfordre malingsindustrien, både hvad angår valg af råvarer og en forventet forøgelse af prisen.

- På sigt er det derfor nødvendigt at kunne lave et paradigmeskift fra de nuværende malingstyper, der indeholder helt op til 100 % oliebaserede råvarer til at kunne fremstille malinger, hvor nye biobaserede kilder til råvarerne sikres på et bæredygtigt grundlag, der tager hensyn til bl.a. CO2-udledningen, udtaler produktchef Søren Poulsen fra Dyrup A/S.

En ambition, der kræver nytænkning, så en helt ny platform kan etableres, hvor råvarerne ikke kommer fra olien. Samtidig skal forbrugernes krav til god holdbarhed ved behandling af træværk være tilfredsstillet.

Det er vigtigt at have danske virksomheder med i projektet, der kan skabe åbenlyse muligheder for adgang til nye markeder. Derfor deltager Emmelev, som bl.a. leverer biodiesel baseret på rapsolie, samt emulgatorproducenten Palsgaard i projektet. Hvis arbejdspladserne skal blive i Danmark, er det bydende nødvendigt, at virksomhederne tænker innovation og udvikling af helt nye teknologier. Udfordringerne i projektet er store, men alle parter ser frem til at tage handsken op.

Projektet er døbt "Superior Bio Based Coating System for Exterior Wood Applications" og løber over fire år. Det samlede budget udgør 23 mio. kr., hvoraf Højteknologifonden bidrager med 11,7 mio. kr. Parterne i projektet er Dyrup, Emmelev, Palsgaard, Teknologisk Institut, Københavns Universitet, DTU og Højteknologifonden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078