23948sdkhjf

Grøn 10-årig: Accelerer bæredygtigt byggeri!

Building Green kommer med opfordringen ’accelerer bæredygtigt byggeri!’ i forbindelse med, at den grønne byggeevent afvikles i oktober i Forum – arrangements 10-års jubilæum. 

Det handler om at reducere byggeriets CO2 forbrug, bygge med bedre materialer og se på totaløkonomien i det enkelte byggeri. Der bliver også gjort status på arbejdet med bæredygtigt byggeri de sidste 10 år, og den globale pandemis betydning for byerne.

En af gæstetalerne er således partner i Gehl Jeff Risom, der fortæller om tegnestuens forskning i coronavirussens betydning for bylivet i tre danske byer. Tegnestuen har observeret bylivet før og under corona i byerne Horsens, Svendborg, Helsingør og København. Forskningen viser, at der er brug for at prioritere byrummet anderledes, hvis vi skal være bedre rustet til at tackle pandemier fremover. 

– Vores undersøgelser viser, at bymidterne er sårbare over for corona. De skal forny sig selv, hvis de skal forblive relevante. Under corona var bymidterne helt tomme, mens folk benyttede sig af de lokale parker og skolegårde i stor stil. Det viser, at lokalområdet har lang større betydning for livskvaliteten, end vi normalt regner med, siger Jeff Risom. 

Miks af funktioner har betydning i corona-tid 

Det er normalt bymidterne, som løber med de store budgetter, når lokalpolitikerne skal prioritere midlerne. Men Gehls forskning viser, at vi bør satse mere på det nære og det lokale. Bymidterne skal også prioriteres anderledes, da corona har accelereret tendensen til at handle alt fra tøj og dagligvarer til elektronik på nettet. 

Læs også: Bæredygtigt byggeri kan ikke aflyses – byggeevent udvider rammerne

– Bymidterne består ofte af restauranter og butikker. De er meget homogene. Men fremover kunne det være godt at satse mere på at have et miks af funktioner, så der er mere at komme efter for den enkelte. Det kan være mere science og forskning eller showcases for den grønne omstilling i stedet for det ensidige fokus på forbrug, vi har i dag, siger Jeff Risom. 

De danske byer er generelt ret demokratisk indrettede. Der er mange ikke-kommercielle rum og plads til fodgængere og cyklister. Det har vist sig at have stor betydning i forhold til en pandemi som corona, hvor folk har kunnet gå ture med venner og familie, dyrke motion og samtidig holde god afstand.

Se mere om messen

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.096