23948sdkhjf

Wiking har valgt vugge-til-vugge-vejen

Produktion ved brug af vedvarende energi, kort transport fra skov til fabrik og 90 pct. FSC-certificerede trægulve. Hos Wiking Gulve har man sat bæredygtighed i højsædet, og nu har man med en Cradle to Cradle-certificering fået papir på hele værdikæden.

Det oplyser gulvproducenten i en pressemeddelelse.

– Vi har altid haft fokus på bæredygtighed, men nu vil markedet gerne se det officielt. Byggecentrene taler om, at de gerne vil bidrage med mere bæredygtige produkter, og vi vil gerne bidrage til, at de kan sætte handling bag ordene, siger adm. direktør Henrik Nielsen.

Et ambitiøst valg
Derfor har Wiking Gulve det seneste halve år arbejdet på at få Cradle to Cradle certificeret deres lamelgulve, og i slutningen af februar kom certifikatet. Det dokumenterer ikke bare det gode arbejde, der allerede er i gang. Det er også papir på, at virksomheden hele tiden arbejder på at gøre produkt og processer endnu mere bæredygtigt.

Cradle to Cradle er nemlig ikke kun en certificering; det er også et værktøj til at styre mod optimal bæredygtighed og søge løsninger, som måske endnu ikke er opfundet.

– Når vi alligevel skulle i gang, så valgte vi en ambitiøs certificeringsordning, hvor vi fik hele butikken med. Nu har vi fået et 360 graders view på forretning og produkt med Cradle to Cradle, og det har virkelig givet os en ny indsigt, fortæller administrerende direktør Henrik Nielsen.

Først på lamellerne
Med 360 grader mener han 360 grader. Certificeringen vurderer produktets status indenfor fem grupper af kriterier, der kommer hele vejen rundt om produkt og proces. Det gælder materialesundhed, mulighed for genbrug og genanvendelse, vaedvarende energi og CO2-aftryk, ansvarlig brug af vandressourcen og endelig social retfærdighed.

Ifølge gulvproducenten findes der ikke andre danskproducerede lamelgulve på markedet, som har den internationale tredjepartsverificerede Cradle to Cradle certificering.

– Vi har gennemgået alt punkt for punkt. Det har været en intensiv proces, og vi er stolte af, at vi som en lille virksomhed pludselig går forrest på det her område, siger Henrik Nielsen.

Den første certificeringsproces har primært kortlagt produkternes eksisterende påvirkning af miljø og mennesker. Wiking Gulve er vurderet til Bronze-niveau på materialesundhed og vand, mens de scorer Guld i de tre andre kriteriegrupper. Målet er at opnå søvl ved recertificeringen om to år og Platin senest i 2029.

Cirkularitet, lak og lim næste skridt
– Certificeringen har givet os et øjebliksbillede. Nu ved vi, hvor vi står, og vi har fået øjnene op for, hvor vi skal gøre noget for at flytte os. Vi skal udvikle en cirkulær forretningsmodel, så vi kan tage brugte gulve tilbage til genanvendelse. Og så skal vi helt sikkert rykke os på lak, lim og olier for at få en bedre vurdering, siger Henrik Nielsen.

Det bliver bl.a. nødvendigt at udfase såkaldt x-ratede indholdsstoffer. Det kræver et tættere samarbejde med underleverandørerne, end virksomheden har været vant til.

– Vi er begyndt at snakke med vores underleverandører om det, og hvis de ikke finder en løsning i laboratoriet, må vi se os om efter andre leverandører, siger Henrik Nielsen.

Certificeringen har ikke betydet, at Wiking Gulves produkter er blevet dyrere. Til gengæld forventer Henrik Nielsen, at den øger produktets værdi.

– Vi er den eneste danske producent af den her slags gulve. Vi er en relativt lille spiller på et stort marked, hvor vi konstant bliver presset på pris. Vi skal have noget andet at slå på, og det får vi med Cradle to Cradle, lyder gulvdirektørens vurdering.

Cradle to Cradle

  • Cradle to Cradle Certified er et internationalt tredjepartsverificeret miljømærke, der vurderer produkters status og fremskridt i forhold til kriterier på fem områder: Materialesundhed, genanvendelighed og brug af genanvendte materialer, brug af vedvarende energi, håndtering af vandressourcen og social ansvarlighed.
  • Produkterne vurderes på en skala på fem trin fra basic til platin. På de fleste parametre scorer ’Wiking Flooring - Engineered Parquet Flooring’ GULD, men den samlede vurdering ligger altid på det laveste niveau, der er scoret i de fem kategorier. I dette tilfælde BRONZE.

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079