23948sdkhjf

Gulvfirma udfordrer Christiansborg: Hvorfor må jeg ikke give aktier til medarbejdere?

Syv erhvervsordførere svarer på, hvorfor aktier til medarbejdere er forbeholdt de mindre, nystartede virksomheder. Hos Wiking Gulve A/S undrer ejer Kim Axelsen sig over begrænsningerne.

Hvorfor skal virksomheder være nyopstartet og have en omsætning på mindre end 15 mio. kr. for at få lov til at tildele medarbejderaktier?

Sådan spørger Kim Axelsen, ejer af Wiking Gulve A/S, partiernes erhvervsordførere.

Kim Axelsen havde set frem til at inddrage virksomhedens adm. direktør i Wiking Gulve A/S i ejerskabet, men har ikke den mulighed grundet begrænsningerne i den nyligt vedtagne lov L114 angående medarbejderaktier.

Loven, der giver mindre virksomheder bedre muligheder for tildeling af medarbejderaktier, blev vedtaget af Regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet 24. januar 2019.

Lovforslaget blev dog vedtaget med en række begrænsninger angående virksomhedsstørrelse og alder.

Erhvervsordførerne svarer
May-Britt Kattrup, Liberal Alliance
Jeg og Liberal Alliance vil arbejde videre for at samle politisk opbakning til at fjerne begrænsningerne eller hæve grænsen. Mulighed for aflønning via medarbejderaktier kan give bedre likviditet til at reinvestere i innovation og teknologisk udvikling eller på anden måde udvikle virksomheden samt motivere medarbejdere.

Rasmus Nordqvist, Alternativet
Alternativet ønsker at udvide brugen af medarbejderaktier. Medarbejdere skal helt generelt kunne tilbydes at få større andel i virksomhedens værdiskabelse. Derfor foreslår vi også, at virksomheder kan udbetale op til 25% af lønnen i skattefri medarbejderaktier.

Hans Kristian Skibby, Dansk Folkeparti
Netop fordi, det er med fokus på iværksætter-virksomheder, giver det god mening, at de midler, der er afsat til initiativet, målrettes de mindre virksomheder. I DF synes vi, at grænsen på de 15 mio. er en passende omsætningsgrænse for at definere iværksættervirksomheder. En direktør kan endvidere opnå ejerskab på andre måder og købe sig ind i virksomheden.

Anders Johansson, Det Konservative Folkeparti
Vi har gennemført lovgivning, der gør det betydeligt nemmere og mere attraktivt at tilbyde medarbejderaktier for langt de fleste virksomheder. Der er en betydelig risiko ved at modtage aktier i stedet for kontant aflønning. Derfor blev lovforslaget målrettet små nystartede virksomheder, der har en fordel i at aflønne i aktier i opstartsfasen.

Torsten Schack Pedersen, Venstre
Set med Venstre-briller, så kom vi desværre ikke så langt, som vores udspil. Men det er vilkårene på Christiansborg. I det store perspektiv er lovændringen en fordelagtig, skattemæssig aflønningspakke for medarbejdere i nye, mindre virksomheder, som aflønnes med ejerskab af virksomheden.

Rune Frøsig Osmundsen, Partiet Klaus Riskær Pedersen
Formålet med lovforslaget 114 er at give bedre vilkår for tildeling af medarbejderaktier i nye, mindre virksomheder, at forbedre vilkårene for opsparing i investeringsinstitutter og at fritage udenlandske investorer for beskatning af udbytte fra danske investeringsinstitutter. Større virksomheder kan stadig tildele medarbejderaktier, blot i mindre omfang.

Thomas Jensen, Socialdemokratiet
Vi ser det konkrete forslag som en håndsrækning målrettet iværksætterkulturen i Danmark. Målet er at give iværksætterne en bredere pallette af aflønningsmuligheder af sine medarbejdere i opstartsfasen. Det her konkrete tiltag, som jo er regeringens opfindelse, har vi støttet som en håndsrækning målrettet til iværksætterne.

DI Business har rettet henvendelse til Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Nye Borgerlige, der ikke har haft mulighed for at svare.

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094