23948sdkhjf

Ny strategi: Aarhus' 45 årlige møbelmillioner skal bruges bæredygtigt

Et mål om CO2-neutralitet i 2030 får nu Aarhus Kommune til at barsle med en ny strategi for indkøb af møbler.

– De 45 mio. kr., Aarhus Kommune årligt køber møbler for, kan både give bedre indretning og belaste miljøet mindre, når bæredygtigheden kommer i centrum, lyder det i en pressemeddelelse om den nye strategi, kommunen netop har sendt i høring.

Aarhus Kommune har en ambition om at skulle være CO2-neutral i 2030. En af indsatserne for at nå målet, er en kommende møbelstrategi, som netop har været drøftet i kommunens bæredygtighedsudvalg. Med strategien ønsker Aarhus at gå forrest i udviklingen af cirkulær økonomi og i samarbejdet med private leverandører om bæredygtighed på møbelområdet.

Den nye strategi - Fakta

Møbelstrategien er blandt andet udarbejdet på baggrund af kommunens erfaringer med nuværende møbelaftaler, input fra markedet, erfaringer fra andre møbeludbud i det offentlige, EU, Nordisk Ministerråd, danske og internationale rapporter.

Forventningen er, at den nye strategi konkret undersøger muligheder for:

  • at gøre det nemmere at handle eller bytte genbrugsmøbler eller reservedele via en virtuel markedsplads på kryds og tværs mellem alle magistratsafdelinger i kommunen
  • at affald på kommunens genbrugsstationer fremover blandt andet bliver brugt til at producere nye møbler af i stedet for at blive brændt
  • at møbler fra 2030 bliver transporteret fossilfrit til kommunen
  • at møbelleverandørerne samarbejder med magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse om at bruge borgere på kanten af arbejdsmarkedet til f.eks. rengøring, reparation, upcycling og transport af genbrugsmøbler samt til kildesortering af møbelaffald og dermed hjælpe dem på vej til ansættelse og beskæftigelse
  • at gøre det nemmere for kommunens indkøbere at træffe det bæredygtige valg, ved at CO2-aftrykket på nye møbler bliver oplyst

– Vi står overfor en enorm klimaudfordring, som vi er forpligtet til at tage alvorligt! Vi skal gå forrest, tage ansvar og handle – og som kommune være driver på en bæredygtig udvikling. Med vores nye møbelstrategi kommer vi til at ændre holdninger og adfærd internt og til at udfordre vores leverandører og samarbejdspartnere eksternt. Vi sætter miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed i centrum, udtaler Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard.

Det er sidste års budgetforlig og anbefalinger fra kommunens særlige bæredygtighedsudvalg der har banet vejen for etableringen af et projekt om bæredygtige og cirkulære møbelindkøb i Aarhus Kommune. En tværgående gruppe har med hjælp fra intern og ekstern faglig inspiration og ekspertise arbejdet på at nytænke tilgangen til kommunens indkøb af møbler. Resultatet er et forslag til en ny ambitiøs møbelstrategi.

Ved at indtænke brugernes behov, bæredygtighed, erhvervssamarbejde og professionalisme, vil Aarhus Kommune sætte standarden for bæredygtige møbler i det offentlige og levere et positivt bidrag til kommunens CO2 regnskab.

Strategien forventes fremsat til byrådsbehandling i april.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.313