23948sdkhjf

En syngende lussing til eksporten

Bygge- og anlægsbranchens eksport af varer og tjenester til EU-landene tabte pusten i 2019. Nye eksporttal fra Danmarks Statistik viser, at det især er det britiske og tyske marked, der svigter. Helt galt fik det for eksporten til vores største eksportmarked Tyskland, der faldt 44 pct. i forhold til året før. 

Udviklingen undrer både Dansk Byggeri og en række store bygge- og anlægsvirksomheder. Den tyske byggeaktivitet er nemlig steget markant de seneste år. Alene fra 2018 til 2019 steg aktiviteten i boligbyggeriet, erhvervsbyggeriet og de offentlige byggerier og anlægsprojekter med 8,5 pct. Og på det tyske bygge- og anlægsmarked blev der omsat for cirka 137 mia. euro (1.023 mia. kr.).   

Hos Deko, som producerer skillevægge, kan udviklingsdirektør Jimmy Rahim ikke umiddelbart genkende faldet i den danske bygge- og anlægseksport til Tyskland. 

- For os har der været fremgang de seneste år, Tyskland er et voksende marked med meget stort perspektiv, siger Jimmy Rahim i en pressemeddelelse fra Dansk Byggeri.

Brexit rammer ekstra hårdt
Bygge- og anlægsbranchen herhjemme rammes også hårdere af Brexit-uroen end andre brancher. Mens den samlede danske eksport af varer og tjenester til Storbritannien faldt med 16 pct. fra 2018 til 2019, faldt bygge- og anlægsvirksomhedernes samlede eksport af varer og tjenester til det britiske marked 46 pct. 

- Vi havde ventet et fald i eksporten af tjenester til Storbritannien. Først og fremmest fordi et stort enkeltstående projekt hev eksporten helt ekstraordinært i vejret i 2018. Men det  kommer bag på os, at eksporten af byggevarer til Storbritannien faldt med hele 32 procent, mens den samlede danske vareeksport oplevede et fald på det britiske marked på fire procent, siger international chef i Dansk Byggeri Henriette Thuen. 

I alt eksporterede danske bygge- og anlægsvirksomheder for knap 77 mia. kr. sidste år. Det 25 pct. mindre end i 2018. 

 Forsidefoto: Colourbox

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078