23948sdkhjf

- Træhuse kan sagtens være træhuse, uden man kan se det

| Af Tine Bielefeldt og Lars Dalsgaard Adolfsen | Tip redaktionen om en historie

Lisbjerg Bakke ved Aarhus, Hotel Moxy i København og Rebslagergaarden i Næstved er tre gode eksempler på en stadig længere liste af træbyggerier i Danmark.

Men hvad falder under betegnelsen træbyggeri, hvis popularitet lader til at vokse i takt med, at bæredygtighed fylder mere og mere af dagsordenen. 

– Når vi taler om træbyggeri, så er udgangspunktet som regel, at de bærende konstruktioner skal være af træ, forklarer Peder Fynholm fra Teknologisk Institut, til Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

Peder Fynholm har arbejdet med træbyggeri i adskillige år og har været en af drivkræfterne bag at sætte fokus på træbyggeri i Danmark, bl.a. gennem projektarbejde med virksomheder, Build in Wood-konferencen og ved at starte en netværksgruppe om højhuse i træ. Han forklarer, at i en international definition er det netop den bærende konstruktion, der er afgørende, når man opgør verdens højeste træbygninger. 

Et videnscenter med helhedsfokus
Samme definition benytter man hos rådgivervirksomheden Moe, der netop har samlet virksomhedens træbyggekompetencer i et videnscenter. I det nye center er der dog fokus på langt mere end de bærende konstruktioner. 

–  Vi har valgt at etablere et videnscenter, fordi der er enormt meget snak om bærende konstruktioner i træ, men vi vil gerne sætte fokus på helheden, for der er rigtig mange aspekter, der skal spille sammen, hvis man skal lave et vellykket træbyggeri, fortæller projektleder Dagmar Øye fra Moe. 

Derfor har rådgivervirksomheden sat et hold af specialister inden for brand, akustisk, indeklima, Cost Management, bæredygtighed og trækonstruktioner, der tilsammen udgør det nye videnscenter. 

Læs også: Aarhus sætter trærekord igen

Peder Fynholm ser også gode grunde til, at en skarp kategorisering af træbygninger ikke nødvendigvis er formålstjenlig, hvis målet er mere træ i byggeriet. 

– Træhuse kan sagtens være træhuse, uden at man kan se det, pointerer han og uddyber, at det vigtige ikke er kategorier, men hvor træet anvendes i det konkrete byggeri – som det gælder for alle materialer – og de muligheder og udfordringer, det afføder. 

Tilgangen bør være forskellig alt afhængig af, om træ anvendes i den bærende konstruktion, som element inde i bygningen, eller som facademateriale, da fx brandkrav varierer derefter. 

– Huse består af mange komponenter og materialer, så man skal finde det bedste match for at opfylde kravene. 

Læs også: Nyt projekt: - Vi vil gøre træ til et naturligt materialevalg i etagebyggeri

Usikkerhed forplanter sig
Selvom et træ-gennembrud i Danmark lader vente på sig, er der sket meget på træhusfronter de seneste to-tre år. Flere kigger i retning af træhuse – i mange forskellige henseender - og henvendelser fra bygherrer og andre i branchen har fået en mere konkret karakter, er Peder Fynholms oplevelse. 

Trods den megen snak drukner mange projekter stadig, og der mangler flere rigtige, udførte træprojekter, som kan danne præcedens og være eksempler til efterfølgelse, og her ser Peder Fynholm en central forklaring på, at træbyggeri stadig har et begrænset omfang i Danmark. 

– Branchen mangler erfaringer med, hvordan materialet skal bruges. Nogle er naturligvis gode til det, men ikke den brede masse, siger Peder Fynholm. 

– Er enkelte aktører i byggeprocessen ikke klar til at bygge i træ, skaber det usikkerhed i hele det konsortium-setup, der er om et projekt, fortsætter han og peger på, at en forventning om øgede omkostninger også kan skræmme.

Læs også: Små træhuse til én million skal redde lidt af verden

Danmarks højeste boligbyggeri i træ gik beton-vejen

Netop økonomi og usikkerhed tvang Fællesbyg Køge Kyst til at opgive drømmen om Danmarks hidtil højeste hus på 24 meter med en bærende konstruktion i træ. I stedet valgte man beton.

Forklaringen lød dengang, at manglende erfaring med det valgte træbyggesystem i højere bygning fik entreprenøren til at øge prisen markant.

 

I forhold til problemet med erfaring – eller mangel på samme – er er der dog netop sket noget. 

Efter fem års pause er kurser om trækonstruktioner kommet tilbage på det ordinære skema på DTU. Interessen fra de studerende er overvældende, og allerede nu melder universitetet om dobbelt så mange tilmeldinger som forventet.  

Keep it simple
Men hvad skal der til for at få træbyggeri-lavinen til at rulle for alvor?
 

Læs også: 98 nye træboliger opført med særligt CLT-byggesystem

– Det vil være en god ide at holde det enkelt fra start og så bygge på hen ad vejen, siger Peder Fynholm om en vej til at sikre den nødvendige erfaring og dokumentation, der lige så stille kan åbne for træbyggeri. Det gælder om at få løsninger afprøvet og ind under huden frem for at binde an med spektakulære projekter, der ser godt ud på papiret. 

Peder Fynholm krydser ligeledes fingre for, at aktørerne bag de eksempelbyggerier, som er på vej rundt om i landet, tager sig tid og skaber gode og gennemarbejdede projekter. 

– Vi skal sikre os, at aktørerne gør det ordentligt, så vi ikke får lavet dårlige eksempler, siger Peder Fynholm som frygter, det vil give kritikerne skyts til at skyde udbredelsen af mere træ i byggeriet længere ud i fremtiden. 

Det er et synspunkt, som Dagmar Øye, projektleder på rådgivervirksomheden Moes nye videnscenter for træ i byggeriet, deler. 

Læs også: Mere træ i byggeriet - millionaftale giver et løft

– Hvis vi skal bane vejen for mere træ i byggeriet, er det enormt vigtigt, at vi får luget ud i de børnesygdomme, der altid vil findes, når man kaster sig over et nyt felt, slår hun fast. 

Erfaringer erstatter fordomme
Det er blandt andet det, Moes nye videnscenter skal være med til at gøre, og rådgivervirksomheden har selv gjort sig en række erfaringer med træbyggeri. Blandt andet har man stået bag AL2Boligs prisbelønnede træboligbyggeri Lisbjerg Bakke, der var med til at rydde ud i en række fordomme. 

– Overskriften for projektet var Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig, og derfor skulle vi først demonstrere, at prisen kunne matche den almene sektor. Det lykkedes, og vi fik også vist, hvordan man løser en række andre typiske udfordringer. Det er f.eks. en udbredt opfattelse, at trækonstruktioner gør det svært at lydisolere mod støjgener, men byggeriet overholder kravene i bygningsreglementet med stor margin. Det resultat skyldes netop et tæt tværfagligt samarbejde mellem akustikere, konstruktionsingeniører og arkitekterne, udtaler Bo Pedersen, kompetencechef for Trækonstruktioner i Moe. 

Branchens aktører, der er klar til at tage træ-chancen, kan også trække på eksisterende netværk af eksperter med viden om problemstillinger som brand og lyd, samt trække på erfaringer fra andre nordiske og europæiske lande. 

– Så skal vi ikke genopfinde den dybe tallerken, slutter Peder Fynholm, og understreger, at netop samarbejde mellem førende videnpersoner - både nationale og internationale – og virksomhederne er et af omdrejningspunkterne i de netværksgrupper med fokus på anvendelse af træ, som han står i spidsen for. 

 

Mere om: træbyggeri
Hold dig opdateret med Wood Supply DK
Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

JKE sætter ambitiøst mål for køkkenproduktion

Vinduesproducent forventer ordreboost efter farvel til anlægsloftet

Nu har 20.000 virksomheder søgt om lønkompensation

Rekordomsætning: Annebergs Limtræ producerer hytter for fuldt tryk

Overvismand frygter for købelysten efter krisen

Pallerammetyve på spil hos Dolle

Nyhedsbrev

12.519 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Corona-virus
Tæppekoncern hjemsender op mod 140 ansatte

Designa-direktør trodser corona: ”Første kvartal er det bedste nogensinde”

Europas skumproducenter frygter store tab

Ruths Hotel i Skagen fik stjålet møbler for en kvart million

Tomme p-pladser: Steens Group har sendt næsten 180 hjem

Krone Vinduer er klar til at ramme markedet efter øv-år

Nu kommer hjælpen til selvstændige og små virksomheder

Midtjysk nicheproducent tror på smult vande trods krisen

Efter måneders forberedelse - Søstrene Grene åbner webshop i coronatid

1

Dødsfald: PP Møblers grundlægger er død

Middelfart-firma klarer sig med offentlige projekter under krisen

Corona-virus
Carl Hansen og Søn har sendt 75 hjem

Corona-virus
Århus-snedker går fra finanskrise til coronakrise

Byggemarkeder mærker ikke corona-effekt

Frøslev Træ fordobler omsætningen på særlig trætype

Jysk begynder at sende medarbejdere hjem

Leverandører afviser Starks ønske om betalingsfrihed

Inventarproducent fyrer, sender hjem og skærer i lønnen

Fusionskontrol udskydes til efter påske

Nordiske Medier går stærkt frem og lancerer nyt nichemedie målrettet kommuner

Over 10.000 virksomheder har søgt om lønkompensation

Rapport: Dansk erhvervsliv bløder milliarder

Nyt fra bestyrelser og direktioner

4.690 virksomheder har søgt lønkompensation på et døgn

SMVdanmark savner afklaring på lærepladser i corona-krisen

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Corona-virus
3F: Trepartsaftale er et afgørende værn mod massefyringer

Corona-virus
SMVdanmark: Selvstændige lades i stikken

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

LAGEROVERSIGT Pladeprodukter - Se keflico.com/cat/nyheder

Expression er flyttet ind hos ByMakers i Skanderborg

Nu tester GTS-institut værnemidler 24 timer i døgnet

Gibotech får ny Projektchef

Hvornår skal du bruge luftovervågning på arbejdspladsen?

Aluminiums Kraner fra JLM teknik, gør bare hverdagen nemmere

Gratis gå-hjem-møde om ISO 45001

Sådan forholder du dig til coronavirus, som virksomhedsejer

Gulvprojekter bliver billigere for arkitekter og bygherrer

Tilbygningsæraen er over os - træ er det optimale materiale

DLH A/S – Ny lagerførende grossist på UPM komposit

Corona: Sådan skaber du tryghed for dine ansatte og kunder

SCM showroom maskiner til salg!

Ultimative løsninger til at fjerne olietåge

Sugekop fra Woods PowrGrip.

Palle "Eater"

Gibotech leverer CMS Ares til Engelbrecht Construction.

Ty til din kobberhammer og få ingen jammer

Nye rustfrie produkter hos Carl Stahl A/S

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed?

Uhørt mange søjlesvingkraner til en´ kunde!

Effektivisering af montage, pakning og emballering

Mirit Glas leverer hærdet glas i høj kvalitet!

Nomo har stor erfaring inden for skræddersyede lejer

Nordens førende Graco forhandler

Send til en kollega

0.187