23948sdkhjf

Træ er kernen Aarhus’ nye p-hus

Træ udgør hovedkonstruktionerne i et 19.300 kvm stort parkeringshus, som netop har vundet 1. præmien i en idékonkurrence for fremtidens p-hus Aarhus. 

Projektet, Park with Aarhus, er udformet af arkitektfirmaerne Open Platform (OP) og Jaja Architects i samarbejde med Rama Studio og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører 

– Med det her projekt minimerer vi bygningens footprint og arbejder med trækonstruktioner og den bundne C02. Ved samtidig at plante en byskov bidrager Aarhus til en livslang CO2-balance, udtaler arkitekt Niels Lund Petersen, partner i OP. 

Parkeringshuset skal opføres i Sydhavnskvarteret i Aarhus, som er seneste skridt i den mangeårige omdannelse af De Bynære Havnearealer i med hele Aarhus Ø og Dokk1 som markante eksempler. Ud over 700 biler skal bygningen også være med til at skabe liv og binde i bydelen, der skal udvikles som et kreativt og bymæssigt erhvervsområde, sammen.   

Idéerne skal gøres til virkelighed
Parkeringshuset i træ var et af tre projekter i konkurrencen, som blev præmieret.

2. præmien gik til Draw Studio og projektet Fra kul til kål, og 3. præmien til Labland og projektet Arbejderparken. Derudover modtog Rubow Arkitekter hædrende omtale for deres projekt Rum til biler – Rum til mennesker. 

Næste skridt er, at Aarhus Kommune sætter sig ned med de præmierede projekter og ser på, hvilke af de mange gode ideer, der kan realiseres i praksis. Det fremtidige P-hus kommer dermed efter alt at dømme til at bygge på input fra flere af projekterne. 

Fakta om projektet

  • Parkeringshuset bliver Danmarks største enestående trækonstruktion til dato.
  • Parkeringshusets konstruktioner udføres i søjler og bjælker i komprimeret træ, som har markant højere styrke end almindeligt limtræ.
  • Parkeringhuset er på i alt 19.300 kvm fordelt over seks etager og med cirka 17.500 kvm dedikeret til i alt 700 p-pladser.
  • Parkeringshuset skal være omdrejningspunkt for aktivitet, kreativitet og socialisering og kobler sig på de interne forbindelser, herunder kulkransporet.
  • Projektet indeholder 2.000 kvm udadvendte funktioner som fx fitnesscenter, galleri og café. 300 kvm placeres i pavilloner, 300 kvm fordeles på trapper og balkoner langs den sydvestvendte facade, og de sidste 1.400 kvm fordeles i parkeringshuset stueetage og førstesal.
  • Da størstedelen af arealet i byggeriet er uopvarmet stammer projektets miljøpåvirkning primært fra de anvendte byggematerialer, belysning og drift af anvisningssystemet.

 

  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063