23948sdkhjf

Effektive danskere har halvanden dags spildtid om ugen

En global undersøgelse om effektiviteten blandt vidensarbejdere placerer Danmark i top, og i en normal dansk arbejdsuge er der halvanden dags spildtid. Det er langt bedre end de fleste andre lande i verden; i det øvrige Europa og USA spildes der to dage ud af en typisk arbejdsuge skriver Microsoft i pressemeddelelse.
Danskerne småsnakker mere med kollegaerne hen over kaffemaskinen og surfer flittigere i arbejdstiden, end man gør i udlandet. Men bortset fra det er vi i det store hele bedre til at undgå arbejdslivets utallige tidsrøvere. Det mener danskerne i hvert fald selv – ifølge resultaterne af en ny produktivitetstest, hvor respondenter verden over har vurderet effektivitet og spildtid i deres arbejdsliv via en internetbaseret test. Testmetodikken er udarbejdet af Time Management Center Inc. på vegne af Microsoft og resultaterne er baseret på svar fra 3.412 danskere og i alt ca. 38.112 respondenter verden over.

Alt i alt løber den gennemsnitlige spildtid for en dansk medarbejder op på 12 timer og 36 minutter eller cirka halvanden dag om ugen. Det betyder, at vi i Danmark har en effektiv arbejdsuge på tre og en halv dag. Inden arbejdsgiveren farer i flint over dette tal, er det dog værd at se på resten af verden. Her spildes der rask væk 17 timer – eller cirka to arbejdsdage – om ugen, hvilket levner tre effektive arbejdsdage for eksempelvis den gennemsnitlige amerikanske eller svenske medarbejder.

Det hører med til historien, at danske vidensarbejdere i gennemsnit arbejder ni timer om dagen eller 45 timer om ugen. Ifølge undersøgelsen er vi her på linie med andre flittige vidensarbejdere verden over. Den effektive danske arbejdstid bliver dermed 32 timer og 24 minutter per uge sammenlignet med et gennemsnit på cirka 28 timer for resten af verden.

Mødeglade danskere
En af de særlige styrker ved de danske medarbejdere er, at vi er gode til at samarbejde i arbejdsgrupper. Eksempelvis mener 69 procent af danskerne, at de er gode til at kommunikere internt og koordinere arbejdet i deres gruppe, mod 61 procent i USA. Vores samarbejdsevner afspejler sig måske også i, at vi gennemgående bruger mere tid på møder. Danskerne tilbringer syv timer om ugen i mødelokaler mod i gennemsnit seks timer i resten af verden. I løbet af et år løber det op til en hel arbejdsuge.

– Min holdning er, at der er gode og dårlige tidsrøvere. Private samtaler med kollegaer er måske ikke produktivt ud fra en ingeniørbetragtning, men det gavner humøret og lysten til arbejdet. Den dårlige spildtid er, når informationssøgning og rutineopgaver tager for lang tid. Microsoft har engageret sig i denne analyse fordi vores software er en del af hverdagen for mange mennesker verden over. Og vi er selvfølgelig løbende interesseret i viden om, hvordan vi kan minimere den dårlige spildtid, siger Thomas Schnegelsberg, divisionschef hos Microsoft Danmark.

Resultaterne af produktivitetstesten viser da også, at informationsteknologien er en vigtig del af vores arbejdsdag. Den gennemsnitlige danske respondent modtager 42 e-mails om dagen, hvilket er på niveau med de fleste andre lande. Her topper amerikanerne med rødglødende tastaturer og 56 indgående e-mails om dagen. En anden af de store globale tidsrøvere er, at medarbejdere ganske enkelt bruger meget tid på at lede efter dokumenter og information.

– It er både en del af problemet og løsningen, når vi ser på arbejdsdagens tidsrøvere. Når det kører som det skal, og bruges rigtigt, spares der meget tid. Når det ikke fungerer, koster det tid og penge for firmaet og ærgelser for den enkelte medarbejder, siger Thomas Schnegelsberg.

Resultaterne viser i øvrigt også, at kvinderne udnytter arbejdstiden mere effektivt og bruger mindre tid på møder end mændene, som så til gengæld tilbringer længere tid på arbejdet.

Kilde: Microsoft

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094