23948sdkhjf

Nanna har genskabt sin morfars møbler

Med Intarsia Furniture har 30-årige Nanna Aakjær Svendsen genskabt sin morfars møbelserie fra 60’erne uden en eneste tegning at gå efter

Traditionen tro var årets Møbelmesse Skandinavien fyldt med gamle kendinge, men en spritny spiller løb med meget af opmærksomheden. Umiddelbart efter indgangen til anden messehal havde Nanna Aakjær Svendsen opstillet sit livs første messestand, og selvom omfanget var relativt undseeligt, blev den unge kvinde og hendes minimalistiske finérborde i den grad bemærket.

– Du skal holde øje med hende dernede, hende har vi altså et rigtig godt øje til, lød tippet i Haslev Møbelsnedkeris stand, og det er den slags, der varmer, når man er ny i branchen.

– Folk har simpelthen taget så godt imod mig, fortalte en glad Nanna Aakjær Svendsen, da hun fredag eftermiddag så småt kunne gøre status over sin første møbelmesse nogensinde.

Nyt liv til morfars møbeldesigns
Intarsia Furniture har været undervejs i et par år. Tanken havde dog ulmet endnu længere, før Nanna Aakjær Svendsen, der har en kandidatuddannelse i designledelse, besluttede at tage springet og sætte de møbler, hendes morfar skabte i 50’erne og 60’erne, tilbage i produktion. 

– Der er jo meget på spil, når man kaster sig ud i noget nyt, og endnu mere når hele ens familie på den måde er en del af det, forklarede Nanna Aakjær Svendsen.

Det oprindelige Møbelintarsia blev stiftet i 1948 af hendes morfar, Jørgen Aakjær Jørgensen, og det er hans designs, Nanna Aakjær Svendsen nu har givet fornyet liv. Da Jørgen Aakjær Jørgensen var en klassisk håndværker, der designede direkte fra hovedet til hænderne, har hun ikke haft en eneste tegning at gå efter, men ikke desto mindre har designerens barnebarn nu genskabt fem af morfarens møbeldesigns. Og planen er, at flere skal følge. 

Ældgammelt håndværk
At Jørgen Aakjær Jørgensen i sin tid valgte navnet Møbelintarsia, skyldtes to ting. Dels var designeren en beskeden mand, der ikke brød sig om at være i centrum, og derfor ikke havde nogen trang til at kæde sit eget navn sammen med sine møbeldesigns, men mere afgørende blev det, at han efter en endt snedkeruddannelse rejste til Sverige og specialiserede sig i den ældgamle håndværksteknik intarsia.

Teknikken, hvor enkelte stykker af træ eller finér samles som mosaik, har været afgørende for Nanna Aakjær Svendsen at bevare, og det har ikke gjort processen nemmere for den unge iværksætter.

– Det er meget kompliceret arbejde, og det har taget lang tid at finde nogen, som kunne producere for os, fortæller hun.

Valget endte med at falde på et snedkerværksted i Serbien.

– Det er et lille sted, der kun beskæftiger 15 mand, så på den måde bliver det produceret helt traditionelt med håndkraft som på min morfars tid, lyder det.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109