23948sdkhjf

Nikolaj blev bidt af øksearbejde: Kæmper hver dag for de gamle håndværk

Med jobbet som projektleder i Hænder og Huse får 35-årige Nikolaj Kirk hver dag lov at trække på sin passion for de traditionelle håndværk. Formålet med projektet, der er et samarbejde mellem fem nordjyske museer, er ifølge Nikolaj Kirk at vride historiebøgerne for viden og sikre, at gamle håndværksfærdigheder ikke går tabt.

Det skriver Nordjyske.

- Hvis det at være traditionshåndværker ikke var en mulighed, så ville jeg bare have sådan et livslangt savn, fordi jeg ikke havde de steder at finde stimuli i. Det er en helt anden tilgang til det at være håndværker. Der er rigtig mange håndværk, der lider under industrialiseringen. Der er ikke længere den intuitive tilgang til materialer og forståelse for dem, fortæller Nikolaj Kirk til avisen.

Fra Thy til Grønland
Nikolaj Kirk stammer fra Thy og uddannede sig som ung til tømrer. Herefter gik vejen over forsvaret, hvor den unge mand fik øjnene op for resten af verden, og hans praktiske kunnen kom ham til gavn i forsvarets ingeniørkorps, med hvem han blev udsendt til Kosovo som leder af en lille konstruktionsgruppe.

Senere kunne han trække på sin håndværksuddannelse som vildmarksguide i det nordvestlige Grønland, hvor han ikke blot skulle lede ture op til indlandsisen men også vedligeholde bygningerne i den gamle ekspeditionslejr, der fungerede som base.

Efter endnu to år hos forsvaret gik turen til Norge, hvor Nikolaj Kirk deltog i et seminar om bjælkehuse, og her blev den unge tømrer med egne ord ”fuldstændig bidt af øksearbejde”. Derfor besluttede han at sige jobbet i Danmark op og flytte til Norge for at tage en uddannelse i nordisk håndværk.  

Næsten en kandidatgrad
Uddannelsen, der egentlig skulle have varet tre år, lukkede, da Nikolaj Kirk havde været der et års tid. På det tidspunkt besluttede han og kæresten, der var rejst med til Norge, atter at vende hjem til Thy, og efter blandt andet at have været ansat som lærer på Thy Produktionsskole, landede Nikolaj Kirk i sit nuværende job.

Til dagligt har han base på Hjerl Hede, som er et af de deltagende museer i Hænder og Huse, men han arbejder også for at udbrede kendskabet til de traditionelle håndværk gennem udviklingsprojektet Håndværk i Folkeskolen. For nyligt har han besøgt Naur-Sir Skole i Holstebro, hvor han har lavet tapsamlinger med børnene, og glædede sig over at se det store engagement.

Nu kæmper den passionerede håndværker for at rejse penge til en oplysningskampagne i forlængelse af Hænder og Huse-projektet, som udløber næste år. Formålet med kampagnen er at fortælle, at der er håndværkere, der med stor passion og nysgerrighed har sat sig så godt ind i så mange ting, at det kan sammenlignes med en kandidatgrad, forklarer Nikolaj Kirk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078