23948sdkhjf

Ny forskningsgruppe vil effektivisere sourcing

Danske virksomheder får leveret flere delkomponenter end de selv producerer. Derfor ligger nøglen til overskud ude hos leverandørerne, mener forskere fra Aalborg Universitet.
”Sourcing Excellence” er navnet på et nyt, 5-årigt forskningsprojekt, hvor forskere fra Center for Industriel Produktion ved AAU vil undersøge, hvordan man kan effektivisere sourcing-funktionen i tæt samarbejde med industrien.

Baggrunden er, at underleverandører i mange industrier leverer op mod 75-85 % af slutproduktets værdi, hvorfor en bedre styring rummer et stort potentiale for virksomhedernes konkurrenceevne:

- Sourcing og indkøb er et ofte overset område i virksomheden som rummer et stort potentiale for virksomhederne, siger professor, centerleder på Center for Industriel Produktion, John Johansen.

Samspil med leverandøren skal optimeres
De danske lønninger er høje, og det bevirker, at udgifterne til virksomheders egenproduktion også er blevet høj. Derfor har mange danske virksomheder de seneste år outsourcet meget af den produktion, der ligger til grund for deres produkter.

Udviklingen har medført, at store summer er flyttet fra virksomheden til underleverandørerne. Desværre har mange undladt at forholde sig aktivt til, hvordan samspillet mellem dem og leverandøren skal optimeres, mener forskerne.

Forskerne vil i projektet fokusere på nye strategiske sourcing-modeller, som vil bygge på de bedste erfaringer. På bedste ”Open Source”-vis vil de gøre modellerne tilgængelige for andre virksomheder. Samtidig skal der forberedes en ny masteruddannelse for at gøre det lettere at få den nyeste viden ind i virksomhederne.

Bredt felt af samarbejdspartnere
Projektet gennemføres med støtte fra Industriens Fond, der ligesom Aalborg Universitet bidrager med 6 mio. kroner. Fondens adm. direktør Mads Lebech begrunder støtten med, at det er meget vigtigt at fastholde de udviklingsorienterede arbejdspladser i Danmark:

- Én af vejene er at give virksomhederne mere viden om sammenhængen mellem produktion, indkøb og innovation. På den måde får de mulighed for at tage bedre strategiske beslutninger, når det handler om, hvem der leverer hvad til det enkelte produkt, siger han.

Udover Industriens Fond har projektet ligeledes et tæt samarbejde med anerkendte danske virksomheder som Bang & Olufsen, Crisplant, Lego, Velux, Sauer-Danfoss, Siemens Wind Power og Pressalit.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094