23948sdkhjf

Designeren Ebbe Gehl er blevet 75

Han brænder for at skabe unikke, smukke og vedkommende møbler. Ebbe Gehl kan sit håndværk som snedker, møbeldesigner og tegner.

Fredag 10. november fyldte han 75 år.

Allerede i skoletiden med Jørgen Clevin som tegnelærer blev tegnekunsten hurtigt til en leg for Ebbe Gehl. Fra barns ben udviste han kreativt talent, når blyanten blev sat til papiret, og passionen for formgivning og tegning udviklede sig derfor naturligt.

I 1963 blev Ebbe udlært som møbelsnedker på Rud. Rasmussens Snedkerier i København med højeste udmærkelse og Sølvmedalje. Tre år efter tog han sin afgang fra Kunsthåndværkerskolen i København. Og blev i 1966 ansat hos arkitekt Svend Ellekjær, efterfulgt af et år som assistent hos arkitekt Nanna Ditzel i 1967.

Herfra gik turen mod udlandet, hvor den kreative ildsjæl og iværksætter i samarbejde med arkitekt Adrian Heath opbyggede ’Furniture design departement’ på ’Edinburgh Collage of Art’. Her underviste Ebbe i tegning og design i årene 1967-69.

Nissen & Gehl

I 1970 blev drømmen om at starte egen tegnestue og virksomhed ført ud i livet. I samarbejde med Søren Nissen, som Ebbe allerede mødte under lærlingetiden hos Rud. Rasmussens, startede han designervirksomheden Nissen & Gehl MDD.

Og herfra blev opgaverne mangeartede.

Ebbe Gehl arbejdede blandt andet med restaurering og tegning af inventar til en række danske middelalderkirker. I 1971 blev han tildelt Theophilos Hanssens anerkendte rejselegat efter en studierejse til Østrig og Sydøsturopa.

Det blev også til en årrække med undervisning, kurser og workshops på Kunsthåndværkerskolen og D.I.S København. Herunder også en stribe tegne- og akvarelkurser samt designkurser og workshops for det thailandske handels- og industriministerium.

Alt i alt har Ebbe Gehl i det mangeårige samarbejde med Søren Nissen, tegnet og udviklet produkter for en lang række danske, europæiske og oversøiske møbelproducenter.

Det er blevet til en stor produktion af både træ- og polstermøbler til bolig- og kontraktmarkedet. Og Nissen & Gehl har i årenes løb modtaget præmier, priser, legater og anerkendelse for deres mange arbejder, som er blevet vist på særudstillinger på alle kontinenter.

Nissen & Gehls første specialudstilling i Wasington 1976 blev således åbnet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe ll og Prins Henrik.

Det er blandt andet blevet til et mangeårigt samarbejde med adskillige danske møbelproducenter blandt andet Bernstorffsminde Møbelfabrik, Ørum Møbler og Nielaus Møbler med Opus-stolen, som i dag har klassikerstatus.

Derudover har Nissen & Gehl skabt en række designs og specialkollektioner, som eksporteres især til England, USA og Japan. Ligesom Ebbe Gehl i sit lange arbejdsliv har rejst og designet for virksomheder i Europa, Thailand og Kina og for Danida i Tanzania og Uganda.

Naver Collection

I de seneste årtier er Nissen & Gehl blevet virkelig kendt for deres succes med de mange designs til Naver Collection, som forhandles i både Skandinavien og internationalt. Naver Collection er skabt i et tæt samarbejde med Kristian Vinther, Aksel Kjersgaard A/S i Odder og Gramrode Møbelfabrik A/S nær Horsens.

Point-serien og de seneste års succesfulde Naver-produkter er hovedsagelig tegnet af Ebbe Gehl. Især Point-produkterne har givet betydelig international respons.

Den omfattende møbelerfaring og mangeårige kendskab til branchen har også medført, at Ebbe Gehl ofte har været benyttet som ekspertvidne eller syn- og skønsmand

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128