23948sdkhjf

'Store Træhus' er ikke længere kun for træhus-entusiaster

Beretning fra den årlige event i Stockholm.

Nils Lindstrand er Wood Supplys korrespondent i Sverige og chefredaktør for Wood Supplys svenske søstermedie NTT Woodnet.

Interessen for at bygge i træ vokser. Der findes allerede flere forskellige byggesystemer og leverandører på markedet. Og årets udgave af konferencen Store Træhus, som 18. oktober fandt sted i Stockholm, viser, at det ikke længere kun er for entusiaster og nytænkere.

Store Træhus blev arrangeret af Wood Supplys svenske søstermedie NTT Woodnet.

De store leverandører på markedet var til stede for at præsentere deres byggesystemer og erfaringer. Repræsentanter for svenske arkitekter bidrog med analyser af arkitektur og funktion ved gennemførte byggeprojekter som boliger, sportshaller og kulturcentre.

Karin Sandberg fra RISE - Research Institute of Sweden (Sveriges 'Teknologisk Institut') - bandt alting sammen med en gennemanalyseret sammenfatning af, hvilke byggesystemer som findes i dag og hvilke fordele, der er ved dem.

Marie Johansson - også fra RISE og i øvrigt også professor ved Linnéuniversitetet i Växjö - beskrev nogle igangværende forskningsprojekter, som skal gøre de kommende årtiers træhuse endnu højere.

Mange udstillere bidrog med yderligere viden om tekniske løsninger og byggekomponenter, som findes på markedet i dag. Hele dagen var der livlig aktivitet i udstillingsområdet.

Med omtrent 150 tilhørere på plads var antallet det største, der nogensinde har været til Store Træhus, som NTT og Woodnet har arrangeret 4 gange.

Den danske typehusproducent Danhaus mødte op med 4 deltagere til konferencen.

Der var mange arkitekter, byggefirmaer, konsulenter og leverandører til stede. Også forsikringsselskaber var på plads.

Det er fornøjeligt. Og en vigtig faktor for at kunne udvikle træbyggeriet. Vidensdeling og kontakter mellem byggesektorens mange aktører er afgørende for, at træbyggeriet kan etablere sig som en jævnbydig del af hele byggebranchen.

Næsten udgave af Store Træhus finder sted 17. oktober 2018, og temaet bliver miljø og helbred. 2018-udgaven skal berøre spørgsmål som akustik, indeklima og brandsikkerhed.

Megen forskning i tiden forsøger at kortlægge, hvordan træ og andre byggematerialer påvirker mennesker både fysisk og psykisk

Kan vi for eksempel spare på plejeomkostninger i sundhedsvæsenet ved at bygge sygehuse og andre lokaler af træ?

Kan træ også mindske grafitti og anden hærværk på skoler?

Der er lavet forsøg, som er værd at følge op på.

Er der andre emner, vi bør tage op i 2018, skal du endelig kontakte os. Vi arbejder med næste års program.

Artiklen er en del af temaet Kommentar.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094