23948sdkhjf

Fremgang på markedet for savet nåletræ

Dansk Træforening er hjemvendt fra den 5. internationale trælastkonference, hvor der bl.a. blev talt om nye typer af træprodukter, der åbner nye markeder.
130 delegerede fra 21 lande, alle med en særlig interesse i savet nåletræ, enten som producent eller forbruger, var torsdag og fredag i sidste uge samlet i Zürich i anledning af den femte internationale softwood-konference.

Danmark var på konferencen repræsenteret af Træets Arbejdsgivere, TUN samt Dansk Træforening, og herfra lyder det, at markedet for savet nåletræ atter går i den rigtige retning.

Fald i efterspørgsel på træprodukter
På konferencen præsenterede eksperter fra Europa, Rusland, Nordamerika og Australien den seneste udvikling på de vigtigste producent- og forbrugermarkeder for savet nåletræ.

Et centralt tema på konferencen var det stærke fald i efterspørgsel på træprodukter og de lave produktionstal for savede trævarer i 2008 og i særdeleshed 2009.

På de repræsenterede markeder faldt produktionen med 12,1 % fra 2007 til 2008 og med 14,5 % fra 2008 til 2009. Forbruget faldt henholdsvis 13,7 % og 16,8 %.

Således var produktionsmængden på 168 mio. m³ og forbruget på 138 mio. m³ i 2009.

Tegn på fremgang
Fra disse lave niveauer er der i 2010 tegn på fremgang, dog i et meget moderat tempo. Den væsentligste årsag til den langsomme fremgang, er den fortsat lave aktivitet i byggesektoren.

De delegeredes prognose for 2010 er en produktion på 177,7 mio. m³ (+5,8 %) og et forbrug på 145,8 mio. m³ (+5,5 %).

De delegerede advarer dog samtidig mod for stor optimisme med hensyn til 2011, selvom der generelt er tillid til en yderligere styrkelse af markedet – også på længere sigt.

Det forventes nemlig, at strømningerne i retning af mere grønt og bæredygtigt byggeri vil give yderligere muligheder for nåletræsektoren, forudsat at der udvikles objektive og neutrale beregningsmetoder for byggematerialers miljøbelastning.

Rekordhøje priser på træ til opskæring
Deltagerne udtrykte også bekymring over de fortsatte prisstigninger på råtræ.

Flere lande rapporterede om rekordhøje priser på træ til opskæring, hvilket har en kraftig indflydelse på savværkernes rentabilitet og konkurrenceevne, pga. det nuværende lave udbud af råtræ på markedet.

Under de aktuelle markedsforhold vil de høje omkostninger kun delvist blive dækket af salgsprisen.

Nye typer træprodukter
Ud over drøftelsen af specifikke markedsspørgsmål kom der også andre emner på banen; ikke mindst udvikling af nye typer træprodukter, der kan åbne nye markeder for industrien.

Desuden var logistiske spørgsmål, miljø- og klimamæssige fordele ved anvendelse af træ, behovet for lovligt og bæredygtigt produceret træ samt salgsfremmende aktiviteter i fokus undervejs i forløbet.

Deltagerne er generelt overbeviste om, at træ og træprodukters rummer store muligheder, og der blev derfor opfordret til at igangsætte en koordineret promoverings- og oplysningsaktivitet. Idéen er at opnå støtte fra producent- og forbrugsorganisationer; både på europæisk og globalt plan.

Markant platform
Med den femte udgave har den internationale softwood-konference etableret sig som en markant platform, hvor nåletræsbranchen på tværs af kloden, mødes og diskuterer brancherelaterede spørgsmål.

Den næste udgave af konferencen vil blive afholdt i København den 20-21. oktober 2011.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094