23948sdkhjf

Ikea Danmark vil spare på energien

Møbelkæden har indgået en forpligtende aftale med Center for Energibesparelser. Målet er at nedbringe energiforbruget i de danske varehuse med op mod 10 %.
Over de kommende to år skal Ikea skære 10 % af energiforbruget i Århus og Gentofte samt 5 % i Aalborg og Odense.

Det er målet efter indgåelse af en såkaldt ”kurveknækkeraftale”, der skal understøtte initiativerne i koncernens interne energiprojekt ”Ikea Goes Renewable”.

Her sigter Ikea i første omgang mod at forbedre den samlede energieffektivitet med 25 % målt i forhold til niveauet i 2005.

På længere sigt er visionen, at alle varehuse, distributionscentre, Swedwood-fabrikker og kontorbygninger verden over drives med 100 % vedvarende energi i stedet for fossile brændstoffer:

- Vi er nået langt med vores eget ”Ikea Goes Renewable”-projekt, som vi fortsætter med, indtil målene er nået. "Kurveknækkeraftalen" betyder, at vi nu sætter endnu mere fokus på konkrete dele af energiprojektet, og så får vi hjælp til at uddanne vores omkring 2.000 medarbejdere til at blive endnu bedre energiambassadører – også når de er hjemme i privaten, siger Jonas Engberg, miljøansvarlig hos Ikea Danmark.

Rollemodel for erhvervslivet
Center for Energibesparelser (CFE), det tidligere Elsparefonden, har til dato indgået 180 kurveknækkeraftaler om elbesparelser.

Aftalerne omfatter fortrinsvist offentlige institutioner, men centret satser på, at konceptet bliver lige så populært blandt virksomheder som blandt kommunerne, hvor 70 har skrevet under på en aftale.

Indtil nu er der indgået aftaler med 27 private virksomheder, herunder altså Ikea:

- Ikea går med aftalen om energibesparelser med CFE i spidsen som rollemodel for landets virksomheder. Ikea har selv sat sig nogle flotte mål med energibesparelser, og kurveknækkeraftalen kan være med til at give energispareindsatsen i varehusene et ekstra skub i den rigtige retning, siger Anders Hjorth Jensen, projektleder i Center for Energibesparelser.

Små ændringer gør en forskel
I løbet af de sidste tre år har Ikea globalt set forbedret sin samlede energieffektivitet med 11 %, og vedvarende energi udgør nu næsten halvdelen af koncernens energiforbrug:

- Der er et stykke vej op til de 100 %. Men vi er godt på vej, og kurveknækkeraftalen med Center for Energibesparelser betyder, at der vil være yderligere fokus på energiforbruget i vores fire varehuse i løbet af de næste to år. Det vil helt klart give os et yderligere incitament til at tage de næste skridt, vurderer Jonas Engberg.

Forløbet hos Ikea har vist, at selv de helt små justeringer kan gøre en forskel. Fx udskiftede koncernen sidste år en kvart million 50W-spotlights med 20W-spotlights. Det gav en årlig besparelse på 5 mio. EUR og reducerede CO2-udledningen med 15.000 tons.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11