23948sdkhjf

Træ og skove kan løse klimaproblemer

Danske skove kan løse en del af fremtidens klima- og energiudfordringer. Derfor bør skovene få en væsentlig rolle i debatten om Klimakommissionens rapport, mener Skovpolitisk Udvalg.
Skovpolitisk Udvalg vil have sat øget fokus på danske skoves betydning for fremtidens klima.

- Træ oplagrer store mængder CO2, både i stammerne og i jordbunden. Og den del af træet, der bruges i energiproduktionen, kan fortrænge fossile brændsler som kul, olie og naturgas. Træprodukter kan desuden erstatte andre materialer, der er meget mere energikrævende at fremstille, og samtidig giver skov samfundsgoder som f.eks. natur og friluftsliv, siger formanden for Skovpolitisk Udvalg, Erik Bisgaard Madsen og fortsætter:

- Men i dag er vi ikke gode nok til at udnytte mulighederne for skov og træ som bæredygtige løsninger på klima- og energiudfordringerne.

Hvis danske politikere vælger at satse på skov som en af vejene til at skabe et samfund, der er uafhængigt af fossile brændsler, vil det medføre en lang række sidegevinster, mener Skovpolitisk Udvalg.

Nationalt træbyggeprogram
- Skov leverer en bred vifte af goder. Udover at bidrage positivt til klima og energi vil mere bæredygtig skov give mere plads til naturen herhjemme, give en bedre grundvandsbeskyttelse, mere friluftsliv og bedre mulighed for at tilpasse det danske landskab til det mere ekstreme klima, vi må regne med fremover, siger Erik Bisgaard Madsen.

Skovpolitisk Udvalg ser derfor gerne, at jordejere får bedre muligheder for at plante ny skov og for at øge træmængden i de eksisterende skove. Udvalget ser også muligheder i, at der indføres betaling for lagring af CO2 i skov, f.eks. som medfinansiering af ny skov.

Desuden mener udvalget, at man skal sætte gang i brugen af træ i Danmark, f.eks. ved at indføre et nationalt træbyggeprogram, så træ kan erstatte mere energikrævende byggemateriale som f.eks. stål og beton. Udvalget mener også, at Danmark skal udnytte både EU-midler og nationale midler bedre i skovbrugssammenhæng.

Klimamæssig anerkendelse
Dansk Træforening sidder også med i Skovpolitisk Udvalg.

- Vi ser frem til at skove og træ får den klimamæssige anerkendelse som de rettelig fortjener, siger Jakob Rygg Klaumann, der er Dansk Træforenings repræsentant i udvalget og fortsætter:

- Hvis visionen om et samfund uafhængig af fossile brændsler skal realiseres skal alle midler tages i intelligent brug, og derfor er regeringen nødt til at satse seriøst på skovsektoren.
Skovpolitisk Udvalg offentliggør i marts 2011 en samlet rapport med anbefalinger til den fremtidige skovpolitik i Danmark.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078