23948sdkhjf

Tanker, viden og visioner om træbranchen

Aros Kunstmuseum dannede onsdag eftermiddag ramme om Moelven Danmarks tredje træseminar. Ovenpå to år med fokus på prisudvikling var det denne gang industriens udviklingsmuligheder, der var på programmet.
Under overskriften ”Tre tanker om træ” bød Moelven Danmark onsdag inden for til et par timer med fokus på deling af ny viden og inspiration i træbranchen.

Tankerne kom fra vidt forskellige positioner i industrien og tilhørte Martin Einfeldt, informationschef hos Dansk Skovforening, Henrik Løvschall, kompetencecenterchef hos Velux samt Hans Rindal, koncernchef hos Moelven.

Således fik de godt 80 fremmødte tre spændende og forskellige bud på, hvad der venter af muligheder og udfordringer for træbranchen i de kommende år.

Certificering som hygiejnefaktor
Alle oplægsholdere var enige om, at FSC- og PEFC-certificeringer i løbet af få år vil blive et krav for at begå sig i træindustrien.

- Vi vinder ikke noget på at certificere, men jeg er sikker på, at vi vil tabe på ikke at gøre det, sagde Moelven-chef Hans Rindal og forklarede, at bæredygtighed sandsynligvis vil blive en slags ’hygiejnefaktor’ - altså noget som bare skal være i orden.

Henrik Løvschall påpegede, at Velux i stigende grad bliver mødt med certificeringskrav fra slutbrugerne, og at certificerings-ordningerne på den baggrund allerede har stor betydning for Velux’ valg af råvareleverandører.

Martin Einfeldt indskød, at det stigende fokus på certificering og bæredygtighed kan være med til at udbrede budskabet om, at en øget anvendelse af træ er godt for miljøet. Ifølge kommunikationschefen tror forbrugerne nemlig, at et fældet træ er skadeligt for miljøet, og én af træbranchens helt store udfordringer i de kommende år bliver derfor at ændre på den opfattelse.

Fleksibilitet frem for standardisering
For såvel Hans Rindal som Henrik Løvschall var det væsentligt at påpege, at de senere års ekstreme udsving i råvarepriserne tynger udviklingen på alle niveauer i træindustrien.

Det skyldes først og fremmest, at både stigninger og fald binder mange ressourcer til omstilling, og Henrik Løvschall luftede i den forbindelse idéen om at udvikle en form for indeks-bestemt prissætning.

I det hele taget gjorde Velux-chefen det klart, at fremtiden i vid udstrækning vil tilhøre de leverandører, som evner at indarbejde en fleksibilitet i stil med den, som fx vinduesproducenterne møder sine kunder med.

Det gælder blandt andet skærpede krav til leveringstid, kundespecifikt fugtindhold og fleksible kontrakter, hvor der opereres med reservation af kapacitet frem for faste volumener.

Læs mere
I løbet af den næste uges tid vil vi her på Wood Supply sætte yderligere fokus på ”Tre tanker om træ”. Her vil vi gå dybere ned i de budskaber, som de tre oplægsholdere præsenterede. Følg med her på portalen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062