23948sdkhjf

Nu får ledelsen besked før et uanmeldt besøg fra arbejdstilsynet

Virksomheder med størst risiko for arbejdsmiljøproblemer får flere tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet – andre kan se frem til færre tilsyn.
Et bredt flertal i Folketinget vedtog umiddelbart inden jul en nye lov, der betyder, at andelen af virksomheder, der udvælges til risikobaseret tilsyn, fordi de ofte har problemer med arbejdsmiljøet, øges fra 55 til 80 procent.

Ændringen kommer først til at kunne mærkes et stykke inde i 2016, da sammensætningen af de parametre, der kendetegner virksomheder med en større risiko for arbejdsmiljøproblemer, stadig undersøges.

Virksomheder kan fortsat blive udtaget til tilsyn på baggrund af stikprøver. Heraf bliver en mindre del udtaget på baggrund af konkrete oplysninger om virksomhedernes arbejdsmiljø fx anmeldelser og klager.

"Det er tilfredsstillende, at de virksomheder, der har styr på arbejdsmiljøet, får færre tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet. Som beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen siger ”skal vi bruge kræfterne der, hvor problemerne er størst”. I den forbindelse er det uhyre vigtigt, at antallet af anerkendte arbejdsskader bliver et af de parmetre, der tæller med, når risikoen vurderes. Derfor er vi glade for at der her bliver lyttet til arbejdsgiverne," lyder det fra Rikke B. Ørum, der er chef for HR og Arbejdsmiljø i organisationen Dansk Erhverv.

Digitalt varsel
Fremover bliver virksomheder som hovedregel varslet digitalt om Arbejdstilsynets besøg mindst en måned før besøget – så virksomheden har mulighed for at forberede sig på det. Besøget bliver imidlertid ikke varslet med en dato – og er derfor fortsat uanmeldt.

Anmeldelse af risikobaseret tilsyn er et forsøg på udvalgte brancher

I dag informeres virksomhederne om, at Arbejdstilsynet vil komme på besøg, men tidspunktet for besøget bliver ikke oplyst. Så når Arbejdstilsynet dukker uanmeldt op, er der en risiko for, at arbejdsgiveren eller dennes repræsentant samt arbejdsmiljørepræsentanten ikke er til stede, hvilket ofte medfører en ringere dialog med Arbejdstilsynet eller at Arbejdstilsynet må komme igen en anden dag.

Det har Dansk Erhverv igennem mange år ment var spild af både virksomhedens og Arbejdstilsynets ressourcer:

"Derfor er vi tilfredse med, at der nu gennemføres et forsøg med at anmelde risikobaseret tilsyn på 2.000-3.000 virksomheder inden for udvalgte brancher. Transport og kontor/administration er nogle af de brancher, der ikke vil være omfattet af forsøget med at få fastsat en dato for besøget, siger Rikke B. Ørum.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125